Tunceli Valiliği bugün aldığı kararla, koruma altında bulunan Bezuvar ve Şamua dağ keçileri ile vaşak, su samuru, boz ayı, ur kekliği, kurt gibi türlerin avlanmasını yasakladı. Valilik kararında bu türleri avlayanlar hakkında idari işlem yapılacağı belirtilirken doğada zor şartlarda bulunan yaban hayvanları için başlatılan yemleme çalışmalarına da devam edildi. Doğa Koruma ve Milli Parklar Şubesi tarafından karadan yapılan yemleme çalışmalarına bu kez asker de Skorsky helikopterlerle havadan destek verdi.


img_0541.jpgYaban hayvanları için temin edilen Ot, ekmek, mısır ve buğdaydan oluşan yaklaşık yarım tonluk yiyecek, doğa koruma ekipleri ve askerler tarafından Skorsky helikopterlere bindirilerek çetin geçen kış mevsimi nedeniyle zor şartlarda bulunan yaban hayvanları için doğaya bırakıldı. Yaban hayvanları için yemleme çalışmalarının devam edeceği öğrenilirken Vali ve Belediye Başkan Vekili Tuncay Sonel de kentte avcılık faaliyetlerinin yasaklandığını söyledi.

Sonel, “Bugün itibariyle Tunceli genelinde valiliğimizin kararıyla başta yaban keçisi, ur keklik yine koruma altında olan vaşak, kurt, boz ayı gibi hayvanlarımızın avlanması kesinlikle yasaklanmıştır.  Bu yıl ülkemizin her ilinde olduğu gibi Tunceli’de de kış çetin geçmektedir. İlimizde bazı ilçelerimizde 3-4 metreyi bulan kar yağışı oldu. Yoğun kar yağışı nedeniyle de beslenmeyen yaba hayvanlarımız için hem jandarmamız hem doğa korumada çalışan arkadaşlarımız tarafından fırsat buldukça onların beslenmesi sağlanmıştı. Dağlara buğday, mısır, ekmek bırakılmıştı. Tunceli endemik bitki türü ve yaban hayatı bakımından ülkemizin en önemli yerlerinden birisidir. Biz de valiliğimiz ve Tunceli halkı olarak yaban hayatımıza sahip çıkıyoruz” dedi.

Kaçak avcıların kentte zaman zaman yaban keçileri vurduğunu belirten Sonel, “Tunceli’ye dışarıdan gelen kaçak avcılar maalesef birkaç yaban keçimizi vurmuşlardı. Biz de bunları tespit edip gereken cezaları uyguladık. Yaban keçileri yöremiz insanı için çok önemli. Bunlara sahip çıkmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

img_0441.jpg