İHD Şubesi’nde gerçekleşen açıklamada konuşan Şube Başkanı Gürbüz Solmaz, “İnsan hakları savunucusu, İHD Dersim Şube Yöneticimiz Özgür Ateş’e 3 Kasım 2018 tarihinde görülen davasında örgüt üyeliğinden 6 yıl 3 Ay hapis cezası verilmiştir. Yine derneğimiz üyesi ve Dersim İHD Şube kurucu yönetim kurulu üyesi Rıza Dalkılıç, 14 Kasım 2018 tarihinde çıkarıldığı mahkemece tutuklanmıştır. Özgür Ateş ve Rıza Dalkılıç, her zaman ve her koşulda temel hak ve özgürlüklerin korunması ve insan haklarına saygının büyütülmesi için uğraş vermiştirler” dedi.

Yöneticileri Özgür Ateş ve kurucu üyeleri Rıza Dalkılıç’ın tutuklanmasını hak savunucularının faaliyetlerini yürütemez dernegimizin-yonetim-kurulu-(1)-001.jpghale geldiklerinin göstergesi olarak değerlendiren Solmaz, “Demokratik bir toplumda ifade özgürlüğü toplumsal varoluşun temelidir. Çünkü ifade özgürlüğü kişinin kanaatini diğerlerine bildirme, düşüncesini dışa vurma, kendisi dışındakilerle iletişime girebilme potansiyelinin gerçekleştirilmesidir. Özgür bir biçimde düşüncenin oluşumuna, yaşanmasına, açıklanmasına izin verilmeyen bir toplumda ise yurttaşlardan değil, ancak tek tip ve iktidarların istediği gibi programlanmış biat eden bireylerden söz edilebilecektir. Bu da hem demokrasinin hem de toplum olma halinin yok edilmesinden başka bir şey değildir” diye konuştu.

Birleşmiş Milletler “İnsan Hakları Savunucularının Korunması Bildirisi” ile Avrupa Birliği’nin “Rehber İlkeler”’ine de atıfta bulunan Solmaz, üyelerinin derhal serbest bırakılması gerektiğini söyledi.