Diyarbakır’ın Sur İlçesinde geçtiğimiz yıl 28 Kasım’da basın açıklaması yaptığı sırada yaşanan çatışmada yaşamını yitiren Tahir Elçi’nin, Tarihi Dörtayaklı Minare’de çatışmalardan kaynaklı yaratılan tahribatı kamuoyu ile paylaşmak ve kültürel mirasa sahip çıkmak için açıklama yaparken katledildiği belirtilen açıklamada, şöyle denildi; “Diyarbakır Baro Başkanı ve İnsan Hakları Savunucusu Tahir Elçi, bir insan hakları savunucusu olarak savaşın ve çatışmanın sadece insanlar üzerinde değil, doğal çevre ve kültürel miras üzerinde de yarattığı yıkımı göstermek, kalıcı çatışmasızlığı ve barışı istemek için oradayken katledildi.

İnsan hakları savunucusu arkadaşımız Tahir Elçi’nin katledilmesinin üzerinden tam bir yıl geçmesine rağmen yetkili adli merciler hala etkili bir soruşturma yapmamış ve faillerin yargı önüne çıkarılmasını sağlamamıştır. Yetkili Cumhuriyet Savcılığı tarafından olay yerinde ancak 110 gün sonra keşif yapılmıştır. Gelişi güzel bilimsel bir değeri olmayan bir bilirkişi raporu ile olay kapatılmaya çalışılmıştır.

Bilinmelidir ki İnsan Hakları Savunucuları olarak bizler, tıpkı Tahir Elçi gibi yılmadan ve usanmadan gerçeklerin açığa çıkarılması mücadelemize devam edeceğiz. Bizler, arkadaşımız Tahir Elçi’nin ölümünü “sonsuzluğa yolculuk” olarak algılıyor ve “unutmadık, unutturmayacağız!” diyoruz.