İHD Şubesi’nde düzenlenen ve HDP Milletvekili Alican Önlü’nün de katıldığı açıklamada konuşan Şube Başkanı Gürbüz Solmaz, 15 Şubat 2017 tarihinden beri süresiz dönüşümsüz açlık grevi başlatıldığını belirterek, “23 farklı cezaevinde 41’i kadın olmak üzere toplam 217 mahpusun süresiz-dönüşümsüz açlık grevi devam ediyor. Açlık grevleri 60. gününe girdi ve ciddi sağlık sorunları, sakatlıkların ortaya çıkacağı kritik eşiği geçti” dedi.

Açlık grevinde bulunanlara yönelik hiçbir adım atılmadığını söyleyen Solmaz, “Dünya Tabipler Birliği’nin açlık grevlerine ilişkin Malta Bildirgesi’nde de vurgulandığı gibi bağımsız gözlemcilerin sürece müdahil olmasının önünün açılmaması ülkemizde hala yaralarını saramadığımız onca açlık grevinin acısına yenilerinin eklenmesi anlamına gelecektir” diye konuştu.

Açlık grevleri tarihindeki yaşanan acıların bir daha yaşanmaması için kamuoyunu ve ilgilileri duyarlı davranmaya çağıran İHD Şube Başkanı Gürbüz Solmaz, “Açlık grevinde bulunan mahpusların düzenli sağlık kontrollerinin yapılması ve TTB tarafından görevlendirilecek hekimlerin cezaevlerinde muayene yapmalarının sağlanması,

Talepleri ile ilgili olarak Adalet Bakanlığı’nın zaman geçirmeksizin iletişime geçmesi ve bu taleplerin konuşulması amacı ile başta milletvekilleri olmak üzere hak, hukuk ve sağlık örgütleri temsilcileri ile görüşmeler yapılması, bağımsız heyetlerin cezaevlerinde inceleme ve ziyaret yapmalarına izin verilmesi,

Sakatlıkların önlenmesi için mahpuslara mutlaka su, tuz şeker ve karbonata ek olarak B vitamini temin edilmesi gerekmektedir” şeklinde konuştu.