Milletvekili Önlü, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından yazılı yanıtlanması istemiyle verdiği soru önergesinde, “26-29 Temmuz tarihleri arasında “Özgürlüğün ve mücadelenin kadim topraklarında Munzur’un coşkusuyla buluşalım” çağrısıyla yapılması planlanan “Munzur Kültür ve Doğa Festivali” Tunceli Valiliğinin 25 Temmuz 2018 tarihinde aldığı kararla yasaklanmıştır. 18 yıldır Kürt coğrafyasının kendi kültürüne ve doğasına sahip çıkma konusundaki kararlılığının ifadesi olan Munzur Kültür ve Doğa Festivalinin genel geçer ve hiçbir haklı dayanağı olmayan hukuksuz gerekçelerle yasaklanması toplumun bütün kesimlerinin tepkisini çekmektedir.  Ayrıca festival başvurusuna son güne kadar yanıt vermeyen ve son gün yasaklama kararı alan Tunceli Valiliği festival organizasyonunu ciddi manada maddi ve manevi zarara uğratmıştır. ‘Toplum sağlığı, güvenliği ve ahlakı’ gerekçe gösterilerek yapılan yasaklamalarla başta Dersim halkları olmak üzere tüm Türkiye halkları ve inançları cezalandırılmaktadır” dedi.

Önlü, İçişleri Bakanı Soylu’dan konuya ilişkin şu sorularına yanıt istedi:

Bir halkın yaşam tarzına dönüşen, yılların birikimi ve kültürü “Munzur Kültür ve Doğa Festivali”ni yasaklayan ve yasaklarken festivali ve tüm Dersim halkını kriminalize eden, başvuruyu son gün reddederek kişi ve kurumları maddi ve manevi zarara uğratan Tunceli Valisi ve diğer ilgili kişiler hakkında idari bir soruşturma yürütülecek midir?

16 yıl Güvenlik sorunu olmayan bir festivali yine aynı gerekçeyle yasaklamanın altında yatan maddi ve somut gerekçeler nelerdir, açıklamayı düşünüyor musunuz?

‘Toplum sağlığı, güvenliği ve ahlakı’ gerekçesiyle yasaklanan “Munzur Kültür ve Doğa Festivali”nin toplum ahlakı ve sağlığıyla bağdaşmayan yönü nedir?

Mülki amirlerinizin sanattan ve kültürden bu kadar korkmalarının altında yatan nedenler nelerdir? Doğa sevgisinden ve insanların eğlenmesinden neden bu kadar rahatsız olmaktalar ve nereye varmak istemektedirler?