Tunceli’ye gelen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Yaşar Güler'i, Vali Tuncay Sonel karşıladı. Polis merasim mangasını selamlayan Bakan Soylu daha sonra valilik şeref defterini imzaladı.

Valilik toplantı salonuna geçen Soylu, burada operasyonlar konusunda Vali Sonel, askeri ve emniyet yetkililerinden bilgi almasının ardından gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Açıklamasında şehit öğretmen Necmettin Yılmaz’ı anma yürüyüşünü düzenleyen ve katılanlara teşekkür eden İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Bu terör örgütünün çaresizliğidir. Bir sivilden, bir mazlumdan ve bir insandan nefret boyutunun nereye kadar geçtiğinin en önemli göstergesi Necmettin hocaya, değerli öğretmenimize yapılan bu hunharca cinayettir. Ve Tunceli’de buna gerekli cevabı vermiştir. Hem terör örgütlerine gerekli cevabı verdi hem de Tunceli’den beklenen cevabı verdi” dedi.

Soylu, on aylık sürede 186 örgüt mensubunun etkisiz hale getirildiğini de söyledi.

ALMANYA İLE YAŞANAN GERİLİM

Türkiye ile Almanya arasında son günlerde yaşanan gerilime de değinen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Almanya ile ilgili bir süreç söz konusu. Sayın cumhurbaşkanımız ifade etti. Türkiye’de hiçbir Alman şirketiyle ilgili soruşturma ve araştırma söz konusu değildir. Bu açık ve nettir. Ve Türkiye bu konuda özellikle yabancı sermaye konusunda çok uzun yıllardan beri bir çizgi güzergahında yürümektedir. Türkiye sadece kendi yatırımlarına ev sahipliği yapan bir ülke değildir. Aynı zamanda Türkiye tüm bölge coğrafyasının en güvenilir, ulaşım mekanizması yeridir. Bunun da farkındayız. Şu çok açıktır. Kendisi buraya yatırım için gelmiş, istihdam üretmiş Türkiye’ye gelen bütün yabancı şirketlerini güvende hissettirmek bizim temel görevimizdir. Bu göreve devam ediyoruz” diye konuştu.

Türk şirketlerine 15 Temmuz öncesi ve sonrası FETÖ’ye yönelik soruşturma ve araştırma gerçekleştirildiğini ifade eden Bakan Soylu, “Bunlar kendi şirketlerimiz. Türk şirketleri. Bunlarla ilgili soruşturma ve araştırmalar gerçekleştiriyoruz. Bu konuda dış dünyayla yazışmalar yapıyoruz. Bütün ülkeler bu yazışmaları yapıyorlar. Biz başka ülkelere sorarız başka ülkeler İnterpol üzerinden bize sorarlar. Yani bunların ticari faaliyetleri ne kadar gerçekçidir. Bilgi almak amaçlı. Onun dışında Türkiye’nin bu konuda rutin ve standart işlemlerin dışında bir işlem söz konusu değildir. Bu sadece bizim Türk şirketlerine yönelik bir adımdır. O da bütün ülkelerin gerçekleştirdiği sorduğu ve İnterpol üzerinden yürüyen standart işlemlerdir. Özellikle güvenlik boyutuyla alakalı net ve altını çizerek ifade etmek istiyorum ki Türkiye’de şu anda hiçbir yabancı şirketle, yatırım yapan şirketle ilgili herhangi bir soruşturma söz konusu değildir. Bunun üzerinden Türkiye’yi bir alana hapsetmek, Türkiye’nin hareket kabiliyetini daraltmak isteyenler varsa yılladır beraber ticaret yapmış olduğumuz ülkeler de bu konuda kendi sorumluluklarını ortaya koymalıdır. Beklentimiz budur. Ve bu açıdan Türkiye ayakları üzerinde duran bir ülkedir. Tehdit edilebilecek bir ülke değildir. Kolay kolay vazgeçilebilecek bir ülke de değildir açık ve net” şeklinde konuştu.

PÜLÜMÜR YOLUNDAN KIRMIZIKÖPRÜ’YE GİTTİ

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, kentteki ziyaretlerini tamamlamasının ardından karayolu ile Pülümür İlçesi’ne bağlı Kırmızıköprü Köyü’ne gitti.

İçişleri Bakanı Soylu, PKK tarafından kaçırılarak şehit edilen öğretmen Necmettin Yılmaz’ın aracının yakıldığı yeri de gördü.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, köydeki ziyaretini tamamlamasının ardından Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Yaşar Güler ile birlikte askeri helikopterle kentten ayrıldı.

Bakan Soylu’nun ziyareti nedeniyle karadan ve havadan yoğun güvenlik önlemleri alındı.

soylu-(3)-tile.jpg