27 Mayıs tarihinde Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, 15. Bölge Müdürlüğü Tunceli Şube Müdürlüğü’ne başvuruda bulunan Avukat Yıldırım, bitkinin Kemal Özer tarafından çekilen fotoğrafları da başvurusuna ekledi.

Konuya ilişkin açıklama yapan Avukat Yıldırım, “Doğa Koruma ve Millî Parklar Genel Müdürlüğü (DKMP); "Adonis cyllenea varyete paryadrica" isimli Türkiye'ye endemik bitki türünün yaklaşık olarak 150 yıl önce neslinin tükendiğinin bilindiğini ve fakat anılan bitki türünün "Ulusal Biyolojik Çeşitlilik ve Envanter İzleme Projesi (UBENİS) çalışmaları kapsamında Giresun ilinde çok dar bir alanda tespit edilerek koruma altına alındığını evvelden duyurmuştu. Ve fakat anılan bitki türünün İlimiz Ovacık Yalmanlar Köyü sahasından başlayarak Pülümür Sarıgül, Kocatepe, Karagöz bölgelerini takiben Hel Dağı boyunca Avcı Dağları'na kadar geniş bir bölge ile Aziz Abdal Dağını takiben Zel Dağı, Hengirvan yörelerinde de geniş bir habitat bulduğunu tespit ettik” dedi.

Pülümür Buyer Gölü Şelalesi mevkiinde Kemal Özer tarafından çekilen fotoğrafların analiz edildiğini dile getiren Yıldırım, “Anılan fotoğrafların tarafımızca analiz edilmesi sonucu fotoğraftaki bitkinin Türkiye'ye endemik bir tür olan "Adonis cyllenea varyete paryadrica" isimli tür olabileceğinin kuvvetle muhtemel olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

Yukarıda açıklanan sebeplerle anılan bitki türünün "Adonis cyllenea varyete paryadrica" olduğunun tespiti halinde gerek ilimiz ve gerekse de ülkemiz flora envanterine dahil edilmesi gerekmektedir. Belirtmek gerekir ki, anılan bitki belli bir zaman diliminde varlık bulduğundan derhal bitkinin resmedildiği sahada tespit çalışması yapılması aciliyet arz etmektedir.

Keza anılan bitki türünün "Adonis cyllenea varyete paryadrica" olarak tespit edilmesi halinde tespitin Dünya Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi, Avrupanın Yaban Hayatı ve Yaşama Ortamlarını Koruma Sözleşmesi, CİTES Sözleşmesi ve ilgili mevzuat hükümlerine göre başta IUCN olmak üzere uluslararası mercilere de bildirimde bulunulması gerekmektedir” diye konuştu.

Bitkinin korunmasının önemine değinen Avukat Barış Yıldırım, “Belirtmek fayda vardır ki, anılan bitki türünün resminin çekildiği Pülümür Yaylalarında Bern Sözleşmesine ve uluslararası doğa koruma sözleşmelerine göre kesin koruma altında bulunan flora türleri bulunmasına karşın hukuka aykırı olarak Sarıgül, Kocatepe, Karagöz hattından başlayarak Hel Dağı güzergâhını takiben Avcı Dağları'na kadar olan bölümler Mera Komisyonu tarafından sürü sahiplerine ihale ile kiralanmaktadır. Halihazırda da anılan yöreler sürü sahiplerine kiralanmıştır. Bu durum endemik bitki türlerinin yok olmasına sebebiyet verebilecektir” ifadelerini kullandı.

Yıldırım, "Adonis cyllenea varyete paryadrica" bitkisinin flora envanterine kaydı ile ilgili ulusal ve uluslararası mercilere durumunu bildirilmesini ve ilgili mercilere yazı yazılarak anılan bölgelerin sürü sahiplerine kiralanmaması gerektiğinin bildirilmesini; bölgeye dönük insan baskısının kontrol altına alınmasını gerektiğini de sözlerine ekledi.