Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 2014 yılında “Kobani” eylemlerine ilişkin yürüttüğü soruşturma kapsamında Kars Belediyesi Eşbaşkanı Ayhan Bilgen, eski HDP milletvekilleri Ayla Akat Ata, Sırrı Süreyya Önder, Altan Tan, Nazmi Gür, Emine Beyza Üstün, Emine Ayna, HDP RTÜK Üyesi Ali Ürküt, HDP eski MYK Üyesi Can Memiş'in de aralarında bulunduğu 82 kişi, evlerine düzenlenen polis baskınında gözaltına alındı. Yaşanan gözaltılara tepki amacıyla Halkların Demokratik Partisi(HDP) Dersim il örgütü Sanat Sokağı’nda basın açıklaması düzenledi.

“Siyasi Soykırım Operasyonlara Karşı HDP Susmayacak” pankartının açıldığı açıklamayı Halkların Demokratik Partisi Eş başkanı İbrahim Kasun okudu.

“BU BİR İNTİKAM OPERASYONUDUR”

Daha önce partide MYK üyeliği ve yöneticilik yapmış, aralarında Kars Belediyesi Eş başkanı Ayhan Bilgen’in de bulunduğu çok sayıda kişinin gözaltına alındığını belirten İbrahim Kasun “ Bu bir gözaltı operasyonu değil intikam operasyonudur. Suriye, Libya, Akdeniz’de sıkışan hükümet, İktidarlarını korumak ve devam ettirmek, ekonomik krizle sallanmaya başlayan koltuklarını muhafaza etmek ve bu krizi örtmek amacıyla, bir kez daha partimize saldırmayı seçmiştir “dedi.

“GÖZALTILAR YARGI KARARI DEĞİL”

Gözaltıların yargı kararı olmadığını belirten Kasun, “Bu kararda yargı aparat haline getirilmiştir. Devlet Bahçeli’nin her söylediğini talimat gibi algılayan “Bahçeli’nin serbest bırakılmasını istediği” herkesi ertesi gün serbest bırakan, Cumhurbaşkanının tutuklanması gerektiğini belirttiği herkese ertesi gün operasyon çeken bu yargı zihniyetinin kabul edilebilir bir yanı kalmamıştır.7 Haziran seçimlerinin hezimetini unutamayanlar, iktidarlarını kaybedenler bunun sorumlusu olarak gördükleri partimize karşı her türlü karalama kampanyasıyla sistematik bir saldırı başlattılar. 31 Mart’ta uyguladığımız seçim stratejisi sonucu aldıkları yenilginin acısını çıkarmaya çalışıyorlar. Bugün gözaltına alınan arkadaşlarımız daha önce aynı gerekçeyle gözaltına alınmış, kimisi tutuklanmış ancak sonrasında hepsi serbest bırakılmıştır” diye konuştu.

Halkların Demokratik Partisi’ne yapılan tüm gözdağlarına karşı özgürlükten vazgeçmeyeceklerini belirten Kasun, ”1 Haziran-1 Eylül’de Üç Aylık Demokratik Mücadele Programımızı gerçekleştirdik. Düzmece operasyonlarınız bu kararımızdan bizi vazgeçirmek bir yana daha da güçlü kılacaktır. Bu saldırı aynı zamanda 31 Ağustos’ta açıkladığımız “Barışa çağrı deklarasyonumuza” iki hafta önce başlattığımız “Antifaşist blok” çalışmalarımıza verilmiş bir yanıttır. Partimiz düzmece operasyonlar ile bu stratejik söylemlerden vazgeçemeyecektir. Antifaşist cephe ile barışı tesis edeceğiz, demokrasiyi kuracağız. Toplumun bütün kesimlerine çağrımızdır. Bugün partimize yapılanlar yarın tüm demokrasi, özgürlük ve adalet savunucularına yapılacaktır. Sessiz kalmayıp Antifaşist bloğu büyütmeli ve Demokrasiyi birlikte inşa etmeliyiz” şeklinde konuştu.