Halkların Demokratik Partisi (HDP) Dersim İl Örgütü Kadın Meclisi, 28’si tutuklu 108 kişinin yargılandığı Kobani Davası için Sanat Sokağı’nda açıklama yaptı. ‘Kadın kazanımlarına dönük saldırı olan Kobane kumpas davasını yargılayacağız’ pankartının açıldığı açıklamayı HDP eşbaşkanı Nurşat Yeşil okudu.
Yeşil, ”Karanlık DAİŞ çetelerine karşı direnmek, Kobanî halkının ve Kobanîli kadınların bu çetelere karşı gerçekleştirdiği direnişe ses vermek, onlarla dayanışma göstermek bugün dava dosyalarına suç olarak girmiştir. Başta kadın özgürlük paradigmasını kendine ilke edinen partimiz olmak üzere onlarca kadın yoldaşımız yargılanmak istenmektedir.
Arkadaşlarımız, “Yargılanan değil, yargılayanız” şiarıyla DAİŞ karanlığına karşı direnen kadınların sesi olacak, Kürt düşmanlığını ve kadın düşmanlığını yargılayacak. Bizler de onların sesine buradan bir kez daha ses oluyoruz” dedi.
Kobani’deki kadın direnişini savunmanın suç olmadığını belirten Yeşil, “DAİŞ çetelerine karşı Kobanî halkının direnişine sahip çıkmak suç değildir. Asıl suç, bu çetelerin kadınları köle pazarlarında satmasına karşı sessiz kalmaktır. Kadınları taciz edenlere, tecavüze maruz bırakanlara, katledenlere karşı susmaktır asıl suç. Bizler bir kez daha buradan belirtiyoruz: Kobanî ‘de kadın düşmanı DAİŞ çeteleri tarafından yapılmak istenen katliam karşısında, kadınlar şahsında büyük bir direniş sergilendi. Demokrasiden, eşitlikten, özgürlükten yana halkların direnişi sergilendi. Bu görkemli direniş tüm dünya kadınlarına ilham kaynağı oldu. O yüzdendir ki, 1 Kasım Dünya Kobanî ile Dayanışma Günü olarak ilan edilmiştir” diye konuştu. 
Davayı halklara, kadınlara ve onların kazanımlarına yönelik bir saldırı olarak niteleyen Nurşat Yeşil, “dava Kürtlere, ezilenlere, enternasyonalist mücadeleye, bir arada ortak yaşamın savunucularına açılmış bir davadır.  Yargılanması gerekenler yeni yaşamın savunucusu olan HDP’nin kadın mücadelesi, demokrasi ve özgürlük mücadelesi değil; DAİŞ çetelerinin amaçladığı katliama karşı sessiz kalanlardır” şeklinde konuştu.
“Bu davada yargılanan değil yargılayanlarız!” diyen Yeşil, “Haklarımıza ve kazanımlarımıza saldıranları yargılayacağız. Kadınların yaşam güvencesi olan İstanbul Sözleşmesi’ni feshetmek isteyenleri yargılayacağız. Eşbaşkanlık ve eşit temsiliyet ilkesini suç olarak gösterenleri yargılayacağız. Kadın katliamlarına, tacizlere, tecavüzlere sessiz kalanları yargılayacağız. Kadına yönelik şiddetle mücadele ettiği için kadınları gözaltına alan, tutuklayan, kadınlara çıplak arama dayatanları yargılayacağız. Çıkarılan infaz yasası ile tacizcileri, tecavüzcüleri serbest bırakan zihniyeti yargılayacağız. Yaşam alanlarımızı rant uğruna talan edenleri yargılayacağız. Yaşamın hiçbir alanında kadın görmeye tahammül edemeyen erkek ittifak şunu çok iyi bilsin ki, biz kadınlar, DAİŞ ve ortaklarına karşı mücadele etmeye devam edeceğiz. Ve Kobanî direnişinde olduğu gibi kadınlar kazanacak, halklar kazanacak! “ ifadelerini kullandı.