HDP Örgütlenmeden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Alican Önlü imzasıyla yapılan açıklamada, olay hatırlatılarak,  “Çocukların ölümüne neden olan bu patlamanın sorumlularını koşulsuz ve şartsız olarak kınıyoruz. Cezasızlık anlayışının bitmesi ve yaşam hakkının tanınması için sorumluların derhal açığa çıkarılması gerekmektedir” denildi.

Türkiye’nin taraf olduğu Ottowa Sözleşmesi’ne de atıfta bulunulan açıklamada, “Türkiye, Ottowa Sözleşmesi’ni 2003 yılında imzalamış ve 2004 yılında da taraf devlet olmuştur. Buna göre Türkiye, 2008 yılı 1 Mart’ına kadar stoklarındaki mayınları imha etme ve 2014 yılına kadar da toprağa döşeli mayınları temizleme, kurbanlara yardım konusunda da gerekli adımları atma yükümlülüğü üstlenmiştir. Ancak Dersim bölgesinde 10 binin üzerinde mayının Türkiye’nin de taraf olduğu Ottova anlaşmasına da aykırı bir şekilde döşendiği ve temizlenmediği resmi kurumlarca kabul edilen bir gerçekliktir. Bu durum aynı zamanda taraf olunan sözleşmelere uyulmadığını ve toplatılmayan mayınlarla Dersim coğrafyasının savaş alanı olarak kullanıldığını göstermektedir.

2008 yılının Haziran ayında Türkiye, taraf devletlere elinde kalan bütün mayınların fünyelerinin çıkarıldığını bildirmiştir. Ancak bu açıklamanın hemen ertesi yılında Mayınsız Türkiye Girişimi’nin hazırladığı Mayın ve Misket Bombaları İzleme Raporu’na göre sadece 2009 yılı içerisinde 23 çocuk bu mayınlardan kaynaklı olarak hayatlarını kaybetmiştir” denildi.

Türkiye’de 40 yılı aşkındır devam eden çatışma ortamından dolayı çocuk ölümlerinin gerçekleştiği; faillerin açığa çıkarılmadığının iddia edildiği açıklama şu sözlerle sonlandırıldı: “Yaşamını yitiren çocuklarımız Ayaz ve Nupelda Güloğlu’na savaşsız ve barış içerisinde bir dünyanın sözünü veriyor başta ailesi olması üzere tüm Dersim halkına başsağlığı diliyoruz.”