Aşılama ve tüp bebek tedavisinde dünyada yeni bir çığır açan mikroçip yöntemi, insanlardan sonra hayvanlarda da kullanılmaya başlandı. Harvard Üniversitesi’nde görev yaptığı dönemde Türk bilim adamı Prof. Dr. Utkan Demirci tarafından geliştirilen ve dünyada ilk kez İzmir’de uygulanan “çiple suni tohumlama” yöntemi, Elazığ bölgesi Veterineri Hekim Emrah Çiftçi tarafından Doğun Anadolu bölgesinde ilk defa Çemişgezek ilçesinde 6 büyükbaş hayvan üzerinde de denendi.

Bu yöntemi Doğu Anadolu bölgesinde ilk kez Tunceli’nin Çemişgezek ilçesinde uyguladıklarını ifade eden Veteriner hekimlerinden Emrah Çiftçi, “Uzun zamandan beri suni tohumlama uygulamalarında sıkıntılar yaşanıyordu. Anomali buzağılar embiryonik ölümler, döl tutmama gibi sorunların sebeplerini araştırdığımızda, özellikle ithal spermaların büyük bir kısmında genetik problemler taşıdığı ve bunlar hiçbir seleksiyona tabi tutulmadıkları için sık sık problemler ortaya çıkmaktadır. Bu sorunları nasıl gidereceğimiz araştırdığımızda, insanlarda kullanılan çip yönteminin hayvan spermaların da da kullanılmaya başlandığını öğrendik. Doğal tohumlama yönteminde sperma serviksten geçerken bir seleksiyona tabi tutuluyor. En aktif hiçbir özür içermeyen en fertil spermalar yumurtaya ulaşıyor. Çipli yöntemde de bunu taklit eden bir yöntem olduğunu, bunda aktif fertil ve anomali içermeyen spermalar seçildiğini öğrendik" dedi.

Bu yöntemin çok daha başarılı olacağını düşündüklerini aktaran Çiftçi, "Bizler de daha başarılı sonuç vereceğini düşündüğümüz bu yöntemi uygulamaya karar verdik. Doğu Anadolu bölgesinde ilk kez Çemişgezek ilçesinde 6 ineğe uygulamamızı yaptık. İnşallah güzel sonuçlar alacağız” diye konuştu.

İlçede büyükbaş hayvan üreticiliği ve aynı zamanda Ziraat Odası Başkanlığı yapan İsmet Aksakal ise, "Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerimizde daha önce hiç duymadığımız, bizim de araştırmalarımız ve duyumlarımız neticesinde ege bölgesinde uygulanmaya başlanan 'çiple suni tohumlama' yönetimini duyduk, uygulamaya karar verdik. Eski uygulamalarda, ozon tanklarındaki spermaların yaşıyor ve ölü olduğunu görmüyorduk. Bu uygulamada android telefon üzerinden canlı spermaları görebiliyoruz. Bu gün şahsıma ait 6 büyükbaş ineğe uygulamamızı yaptık. Başarılı sonuç elde edeceğimizi düşünüyoruz" şeklinde konuştu.

Haber: SEZAİ AKIN