İstanbul-Avcılar CHP ilçe örgütünün organizasyonuyla düzenlenen yürüyüş için gece saat 00.00’da üç otobüsle Avcılar’dan başlayan sefer, bayramda trafiğin yoğun olması sebebiyle 4 saatlik yolculuk, 9 saat sürmüş,  ardında Bolu-Gerede’ye sabah 9.00’da varılmıştı. Gelenler arasında yazar Faik Bulut da vardı.

Yürüyüşün Bolu-Gerede etabına Ankara-Çankaya CHP ilçe örgütü, İstanbul-ADALAR, Esenyurt, Bağcılar, Ataşehir, CHP ilçe örgütleri, sivil toplum örgütleri KESK, Baro Avukatları, Dersim Nazımiyeliler Derneği ( NAZ-DER ) Milletvekilleri Gürsel Tekin, Eren Erdem, Veli Ağababa, Aytuğ Çıray, Özgür Özel, Haluk Pekşen ve Hüsnü Bozkurt ile Avcılar Belediye Başkanı Handan Kara katıldılar.

Ayrıca gelenler arasında CHP’den ihraç edilen milletvekili Aylin Nazlı Aka da adalet yürüyüşüne katılarak, destek verdi.

Yürüyüşe katılan bir grup Dersimli, adalet yazılı pankartı açarak Tunceli yanında pankartı açarak Kılıçdaroğlu’na yürüyüş boyunca destek verdiler.

Bolu-Gerede’de toplanma yerinde bulunan bir kısım vatandaşlar Semih Özakça ve Nuriye Gülmen’in adalet diyerek başlattığı açlık grevine destekli yazılı dövizler ile resimlerinin olduğu tişörtler giyerek destek verdiler.

Ayrıca bir grup gencin “TURUNCU KUVVETLER “ yazılı giydiği tişörtler vardı, anlamını sorduğumda HALK EVLERİ’nden olduklarını söylediler.

halk-muhalefeti-sokakta-sevdi-(3).jpgBolu-Gerede etabı başlamadan önce CHP Grup Başkanvekili yürüyüş konusunda uyarıcı açıklamalar yaparak, uyarılarda bulundu. Yapılan bu uyarıların ardından yürüyüş saat 10.00’da başladı.

Bolu- Gerede’de başlayan yürüyüş boyunca halkta yoğun bir ilgi vardı. Yol boyunca araçlarıyla geçen vatandaşlar, yollarda arabalarını park ederek, el sallayıp, yürüyüşe destek verdiler. Bir kısım vatandaşlar da sevgi gösterilerinde bulunarak korna çalıp, yürüyüşe destek verdiler.

Bolu-Gerede etabından başlayan iki saatlik yürüyüşün ardında Bolu-Çaydurt istasyonunda saat 12.00 ile 15.30 arası yemek ve dinlenme molası verildi.

Dinlenme molasında Milletvekilleri Gürsel Tekin, Aytuğ Çıray ve yazar Faik Bulut’la kısa süreli bir sohbet gerçekleştirdim.

Milletvekili Gürsel Tekin’le görüşmemde “yeni yapılan bir ankette adalete güvenin yüzde 74’lere kadar inerek dibe vurduğunu, adalete güvenin azaldığını “ söyledi.

Yürüyüşün nereye kadar süreceği soruma verdiği cevapta “ yürüyüşün 520 kilometre olarak planladığını “ söyledi.

Bundan sonra yapılacak adaletsizliklere benzer şekilde eylemler yapacak mısınız soruma? “adaletsizlikler konusunda benzer şekilde tepki vereceklerini, bu yönde iktidara sürprizleri olduğunu” söyledi.

Bu sohbetin ardından Milletvekili Aytuğ Atıcı ile yaptığım görüşmede, yürüyüş eyleminin bir nevi sine-i millete mi? soruma verdiği cevapta “biz zaten sine-i milletin içinden geliyoruz, bu nedenle meclisi terk etmeyeceklerini ve adalet mücadelesini hem mecliste, hem de sokaklarda sürdüreceklerini“ söyledi.

Milletvekili Aytuğ Atıcı’ya “Milletvekili Enis Berberoğlu tutuklanmasıydı, yürüyüş gibi benzeri eylemler yapacak mıydınız?” soruma  “Enis Berberoğlu bardağı taşıran son damla olması nedeniyle, Berberoğlu şahsında ülkede yapılan bütün adaletsizliklere karşı yapılan bir eylemdir” dedi.

Yazar Faik Bulut’la yaptığım görüşmede yürüyüş konusunda “adalet konusunda yapılan bu eylemi başlangıç olarak anlamlı bulduğunu” söyledi.

Yazar Faik Bulut’a, halkın ilgisi yönündeki soruma verdiği cevapta, “”yürüyüş dışında bulunan bu kitlenin de katılımının sağlanarak, muhalefetin örgütlenmesinin sağlanması gerekiyor” dedi.

Yazar Faik Bulut yürüyüş sonu soruma, verdiği cevapta “Bu yürüyüş sonunda büyük beklenti içine girmemeliyiz, iktidarın bir kamyona binerek 500 kilometre hızla bir uçuruma doğru hızla gittiğini, bu tip yürüyüşlerle hızın önüne set kurarak, hızını yavaşlatmamız lazımdır” diye konuştu.

Bu görüşmenin ardından Milletvekili Bülent Tezcan basına bir açıklama yaparak “Yürüyüş dışında halkın yoğun ilgisinin iktidarı korkuttuğunu, bu nedenle iktidarın adalet yürüyüşünü Feto ile ilişkilendirmeye çalıştığını ve aslında kendilerinin Feto ile ilişkili ve kol kola olduğunu” söyledi.

Basın açıklamasının ardından yürüyüşün ikinci etabı 15.30’da başladı. Yürüyüş boyunca adaletsizliğe uğrayan vatandaşlar yol boylarında dövizler asarak adalet talebini dile getirdiler. Yürüyüş boyunca Kılıçdaroğlu’na halk tarafından yoğun bir ilgi vardı.

Saat 15.30’da başlayan yürüyüşün ikinci etabı, saat 17.30’da Bolu’da tamamlandı.

Yürüyüşte izlediğim tek eksiklik kitlenin güvenliğini sağlayacak CHP gençliğinin olmamasıydı. Yönetim, bir an önce bu eksikliği mutlaka göz önüne alarak gerekli olan tedbiri almalıdır.

KENAN KANDİL