Gültekin konuya ilişkin yaptığı açıklamada şunları dile getirdi: “Sevgili Canlar, bizim inancımız merkeze “canı” alan ve bunu insan-ı Kamille zirveleştiren bir inançtır. Yolumuz erkanımız insanı, kemalete götüren ve arda Hakikatle tecelli ettirirken; bunun en önemli ilkesini; kesinlikle herhangi bir canlıyı incitmeden ve onu Hakkın bir parçası olarak görmekten geçtiğini ikrar ettirir.

Sevgili Canlar, ne yazık ki son günlerde ilimizde yani bizim inancımızda Herdo Dewreş olarak adlandırılan erenlerin, pirlerin mekan tuttuğu bu topraklar incitilmektedir. Bu topraklarda ocaklarımız ve ziyaretlerimizin kendi bağrında binbir çeşit canlısını misafir ederken bir taraftan da gözlerimizin önünde yanmaktadır. Bizler Allah-Muhammet-AIi ikrarı ile kendimizi var ettiğimiz ve her bir karışında yüzyılları aşan inançsal-kültürel mirası ile gittiğimiz ziyaretlerimiz ciddi bir tehlike ile karşı karşıya kalmıştır. Bizim inancımızda dağlar, ağaçlar, sular ve burada yaşayan binlerce canlı kutsaldır.

Bunlar bizi var eden kimliklerimizdir. Bu kimliklerimizin incitilmesi veya herhangi bir şekilde zarar görmesi; Anadolu'nun islamileşmesi ve insanileşmesinde kadim yeri olan Aleviliği ve onun tüm öğretilerinin yaşam bulduğu on iki ocak ile bu ocaklara ikrar veren milyonlarca canı üzmüştür.

Sevgili Canlar, Tunceli inanç Yerleri Koruma ve Geliştirme Derneği olarak, bizler bu toprakların birer evladı olarak tekrar diyoruz ki; yaşanan orman yangınlarının nedeni ne olursa olsun burada yaşayan ağaçların, canlıların ve buraları mekan tutan ziyaretlerimizin zarar görmesi kabul edeceğimiz bir durum değildir. Biz, inancımızın gereği hiçbir canlının zarar görmemesi temel ilkemizdendir. Bizler, sevgiden, barıştan, kardeşlikten ve herkesin kendini var ettiği insani tüm değerleri ile saygı çerçevesinde yaşatılmasından yanayız. Bu konuda tüm yetkili kurumların yaşanan yangınların bertaraf edilmesi için acil göreve çağırıyoruz.”