5 Ocak’tan bu yana haber alınamayan Gülistan Doku’yu arama çalışmaları devam ediyor. 

İncelemelerin ardından baroda konuya ilişkin bir de basın açıklaması gerçekleştirildi. Açıklamaya, HDP Muş Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, HDP Halklar ve inançlar komisyonu üyesi Çilem Küçükkeleş, Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, Belediye Başkan Yardımcısı Canan Ay Doğan, Baro Başkanı Kenan Çetin, Gülistan Doku’nun yakınları ile ile STK temsilcileri katıldı.

barooda-adli-tip-uzmanlari-gulistan-icin-incelemelerde-bulundu-(1).jpg

“SADECE BATIDAN BAKMAMALIYIZ”

Gülistan Doku bulununcaya kadar mücadele etmeye ve ailesinin yanında yer alamaya devam edeceklerini belirten Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği Başkanı Avukat Müjde Tozbey “Gülistan nerede, Gülistan’a ne oldu sorusunu soruyorduk aslında hepimiz. Dernek olarak bir karar aldık. Biz Gülistan’a ve ailesine dokunmalıyız dedik. Sadece batıdan bakmamalıyız. Bu yüzden buraya gelme kararı aldık. İki gündür buradayız. Gülistan’ın ailesi, dostları, öğretmeni, ilgili kurumlar ile Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı ile görüştük. Gülistan’ın son iki gününü geçirdiği her yere her alana dokunduk. İncelemelerimizi yaptık. Dernek olarak bu sorumluluğu aldık. Bu işin takipçisi olacağız, Gülistan bizim de kızımız Gülistan’ı bulmaya Dersim’e tekrar tekrar geleceğiz” dedi.

barooda-adli-tip-uzmanlari-gulistan-icin-incelemelerde-bulundu-(4).jpg

“TÜM KURUMLAR ÜZERİNE DÜŞEN GÖREVİ YERİNE GETİRMİŞ”

Temas etmenin çok önemli olduğuna değinen Türkiye İnsan Hakları Başkanı ve adli tıp, işkencenin saptanması, rehabilitasyonu alanlarında uzman Doktor Şebnem Korur Fincancı ise; “Elimizden gelen bir şeyler olabilir mi yada eksik kalan araştırılması gereken hususun belirlenmesinde bir desteğimiz olsun diye buraya geldik. İyi ki gelmişiz tüm kurumların çabasını gözleme imkanımız oldu. Başsavcılığın yürüttüğü soruşturma süreci, bir takım görüntülere dayanılarak yapılan arama çalışmaları ve bütün bu çalışmaları yöneten AFAD, JAK’ın başından beri sürecin takipçisi olduğunu ve üzerlerine düşen sorumluluğun yerine getirerek büyük bir çaba sarf ettiklerini gördük. Kurumların dışında örgütler ve basın emekçileri bir çaba içerisinde. Tabi ki birçok araştırmalar yapılmış birçok veri bir araya getirilmiş fakat tamamlanmış değil. Araştırmaların ilk günkü gibi kararlılıkla sürdüğünü ve süreceğini görüyoruz. Baromuzun oluşturduğu rapor çok kapsamlı ama bu güne sonuç almaya yönelik bir veri maalesef elimizde yok” diye konuştu.

“BU TOPRAKLARDA KAYIPLARIN NE ANLAMA GELDİĞİNİ BİLİYORUZ”

Bu süreçle ilgili yapılanları yerinde değerlendirmek, neler yapabileceklerini ve neler yapıldığını yerinde gözlemlemek içinde Dersim’e geldiklerini aktaran TİHV yönetim kurulu üyesi Ümit Biçer de “Bu topraklarda, kayıpların ne olduğunu zorla kaybettirmenin ne anlama geldiğini bu tür hadiseler olduğunda mekanizmaların bazen nasıl işletildiğini bazen nasıl işlemediğini cezasızlık zırhına büründürüldüğünü görüyoruz” şeklinde konuştu.

Bu süreçte hem Dersim Barosunun hem de sivil toplum örgütlerinin gösterdiği çabaların önemli olduğuna vurgu yapan Biçer resmi kurumların da hassasiyetle hareket ettiğini gözlemlediklerini belirtti.

Gülistan Doku dosyasına ilişkin bilgilerin paylaşıldığını belirten Biçer “Biz, Türkiye’deki bütün yargılamalarda bu bilgilerin kamuoyuna açıklanmasını ve yargılamaların şeffaf bir şekilde sürdürülmesini ve insanların kafasındaki şüphelerin giderilmesini istiyoruz” dedi.

Gülistan’dan hiçbir iz yok!

Kayıp üniversite öğrencisi Gülistan Doku’yu arama çalışmaları 52. Günde de devam etti. Aramalardan henüz bir sonuç elde edilemedi.

5 Ocak tarihinden bu yana kayıp olan Munzur Üniversitesi öğrencisi Gülistan Doku’yu arama çalışmalarına Uzunçayır Baraj Gölü’nde devam ediliyor.

Kodu son seviyeye kadar indirilen baraj gölünde JAK, dalgıç polisler ve AFAD ekipleri tarafından botlarla su üstü ve kıyı taramaları gerçekleştiriliyor.

Su altında görüş olmadığı için dalış yapılamazken arama çalışmalarından henüz bir sonuç alınamadı.