SERHAT OZAN YILDIRIM

Munzur Üniversitesi Çocuk Gelişimi Bölümü 2’nci sınıf öğrencisi olan Gülistan Doku, kaldığı yurttan 5 Ocak 2020 sabahı ayrılmasının ardından kendisinden 429 gündür haber alınamıyor. Uzunçayır Baraj Gölü'nde yapılan arama çalışmalarında Doku'ya ait hiçbir ize rastlanılmayınca suda aramalar durduruldu. Gülistan'ın Diyarbakır'da yaşayan ailesi, Tunceli'ye gelerek, kızlarının bulunabilmesi ve dosyada şüpheli sıfatıyla yer alan eski erkek arkadaşı Z.A.'nın tutuklanması için ailesi adliyeye önünde oturma eylemi başlattı. Oturma eylemine Dersim Kadın Platformu da destek verdi. Oturma eyleminde anne Halit ile anne Bedriye Doku fenalık geçirdi.

‘BENİM 21 YAŞINDAKİ GENCECİK KIZ KARDEŞİM NEREDE?’

Gülistan Doku’nun akıbetini soran abla Aygül Doku, “ Ben bu ülkede insanım diyene soruyorum, benim 21 yaşındaki gencecik kız kardeşim nerede? Bu ülkede bu sorunun cevabını verecek tek bir Allah’ın kulu yok mu? Bize bu acıları yaşatmaya hiç kimsenin hakkı yok. Siz Zainal Abarakov’u takip edeceğinize, sorgulayacağınıza siz bu anneyi yargılıyorsunuz. Bu ülkedeki insanlar bu annenin haline sessiz kalıyorsa bütün çocuklarının Gülistan Doku’nun kaybettiği yolda kaybetmeye razıdır. Gülistan’ın annesinin feryadının özetini size söyleyeyim; bir anne tam 543 gündür bu durumda biz hiç bir şey istemiyoruz. Sadece kız kardeşimiziniz akıbetini öğrenmek istiyoruz. Kaybolmadan önceki gece Zainal Abarakov tarafından darp edildi, araca bindirilmeye çalışıldı ve sabah o adamla görüştükten sonra sırra kadem bastı. Bütün Türkiye’nin bu anneye Gülistan Doku nerededir sorusuna cevap verecek kadar acizmidir. Engin Yücel sosyal medya hesabında bana yüklenmeye çalışınca ben onu şikayet ettim. Şikayet üzerine yeni vali Mehmet Ali Özkan, soruşturma başlattı. Soruşturmada bir şey fark edildi, Rize Emniyet müdürünü öldüren polisi Engin Yücel övüyor. Bu fark edilince de görevden alınıyor. Bu demek oluyor ki Tuncay Sonel döneminde Zainal Abarakov ve ailesi soruşturulmadı” dedi.

‘KARDEŞİMİZ YAŞIYORSA SAĞINI YAŞAMIYOSA CANSIZ BEDENİNİ İSTİYORUZ’

Kardeşinin en son görüldüğü Sarı Saltuk viyadüğüne gelerek duygusal anlar yaşayan Aygül Doku, “ 543 gün oldu biz hiçbir şey istemiyoruz, yaşıyorsa onun sağını yaşamıyorsa cansız bedenini istiyoruz. Bundan daha mahsum bundan daha doğal bir durum var mı? Ben rica ediyorum herkesten sadece bu gece Gülistan’a ne olduğunu düşünüp başını yastığa koysun. Bugün bize kızımıza ne olduğunun cevabını versinler. Gülistan bir yıl boyunca bu suda arandı, ben dalgıç abilerime teşekkür ediyorum. Dalgıç abilerim bana şunu diyorlardı, Aygül biz suda gazoz kapağını buluyoruz. İçişleri bakanımız geldiğinde onlara sordu. Gülistan’ı suda bulma ihtimaliniz ne kadar. Dalgıçlarda biz suyu parsel parsel aradık Gülistan suda yok dedi. Bakan balçık var mı diye sordu, onlarda insanı yutacak balçık yok dediler. Bizi dönemin valisi Tuncay Sonel neden bir yıl boyunca bu köprüde kitledi bizi. Biz bu sorunun cevabını istiyoruz artık” dedi.

‘TUNCAY SONEL’DEN KARDEŞİMİZİN AKIBETİNİ ÖĞRENMEK İÇİN ORDU’YA YÜRÜYECEĞİZ’

Kardeşinin akıbetini öğrenmek için eski vali Tuncay Sonel’in görev yaptığı Ordu’ya ailesi ile birlikte yürüteceğini belirten Doku,” “Gülistan 5 Ocak 2020 tarihinden beri kayıp, neredeyse iki yıl geçti. Biz Gülistan ’sız 543’üncü güne girdik. İlk dönem vali Sonel, bize Gülistan intihar etti dedi. Biz kardeşimiz ısrarla intihar etmedi dememize rağmen intihar etti deyip bu köprüde aradı. Gülistan kaybolmadan bir gün önce darp edildi, Gülistan zorla Zainal Abarakov tarafından. Polis babası olay yerine geldi ve oğlunu koruyarak gitti. Olay savcılığa bile intikal etmedi. Sabah Gülistan Zainal Abarakov ile görüştükten sonra sırra kadem bastı. O gün bugündür sır perdesi çözülmüyor. Ben ve ailem Gülistan’ı bulmadan katilleri yargılanmadan bu davadan vazgeçmeyeceğiz. 21 yaşında gencecik bir kızımız yok. 2 yıldır hayat bize kabus olmuş. Biz kızımız acaba bir yerde tecavüze ve işkenceye maruz kalır mı soru işaretiyle yaşıyoruz. Biz 21’inci yüzyıldayız, bu cümle basit bir şey değil. Gülistan’ı bulmak için Tunceli’den Ordu’ya yürüyeceğiz. Benim annem ve babam tansiyon hastası o yolda bunu kaldıramayacak insan ama ailem ölümü bile göze aldı. Ordu’ya yürümemizin sebebi, Tuncay Sonel kızınız intihar etti dedi elinde bir emare bir ip ucu ve görgü şahidi olmadan sürekli bizi bu köprüye kitledi. Bize çevreden bilgi geliyor, herkes Tuncay Sonel’in bu olayı bilmemesi imkansız, o dönemin valisinin burada uçan kuştan haberi vardı, Gülistan’a ne olduğunun cevabı onda, biz de onun için oraya yürüyeceğiz. Kendisi namusu, şerefi ve iki çocuğu üzerine yemin etti, Gülistan’ı bulmak için. Katilleri yargı önüne çıkacak demişti fakat bugün telefonlarımıza cevap vermiyor” diye konuştu.