Almanya´da dün düzenlenen Dersim Kültür Festivali binlerce vatandaşın katılımıyla gerçekleşirken, festivale katılan binlerce vatandaş Munzur nehri üzerine yapılmak istenen baraj projesini protesto etti.

Merkezi Köln´de bulunan Avrupa Dersim Dernekleri Federasyonu (FDG) tarafından düzenlenen 5. Avrupa Dersim Kültür Festivali, binlerce vatandaşın katılımıyla Gladbeck´te gerçekleşti.

Almanya´nın farklı kentlerinden yaklaşık üç bini aşkın vatandaşın katıldğı kültür festivaline Almanya Uyum bakan Maria Bohmer, Gladbeck belediye bakanı Ulrich Roland ve Hessen Yeşiller milletvekili Mürvet Öztürk gibi siyasetçiler davetli olarak katıldı.

Festivalde, Avrupa Dersim Dernekleri Federasyonu (FDG) başkanı Yaşar Kaya, Türkiye Dersim Dernekler Federasyonu başkanı Özkan Tacar ve Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu başkanı Turgut Öker birer konuşma yaptı.

Açık alanda düzenlenen ve Tunceli yöresi sanatçıların sahne aldığı festivale katılan binlerce vatandaş, çalınan davul zurna eşliğinde bol bol halay çekti.Oluşturulan dev halka şeklinde yöre oyunlarını oynayan vatandaşlar, uzun çubuklarla oynanan Tunceli yöresinin "vare vare" adlı oyununu sergilen grubuda, büyük bir ilgiyle izledikleri gözlendi.Her yaştan insanın katıldığı festivalde Tunceli yöresi kıyafetlerin ön plana çıkarıldığı gözlenirken, festival alanında tulumla yapılan ayran davetlilerden büyük ilgi gördü.Festivale davetli olarak katılan Hessen Yeşiller milletvekili Mürvet Öztürk´ün, tulum yayığını sallaması vatandaşlardan alkış aldı.Büyük bir coşkuyla halay çeken vatandaşların arasına katılarak halay çekmeyide ihmal etmeyen Mürvet Öztürk´ün, halayı ustaca oynadığıda gözlerden kaçmadı.Festivalde kısa bir selamla konuşmasıda yapan Mürvet Öztürk, "böylesine büyük bir festivalde aranızda olmaktan dolayı çok mutluyum.Gençliğe ve tarihinize sahip çıkmanızı, oldukça önemsiyorum.Aynı zamanda Dersim´in doğasına da sahip çıkmanızı Yeşiller milletvekili olarak öneriyorum" ifadelerine yer verdi.

Festivalde yapılan konuşmalarda, Munzur nehri üzerine yapılmak isten barajlar protesto edildi.

Türkiye´den katlan Dersim Dernekler Federasyonu başkanı Özkan Tacar, "barajların yapılmamas ve ikinci bir soykırımın yaşanmaması için, on yıldır mücadele ediyoruz.Geçmişte nasıl kıyım yapılmışsa bugünde AKP, barajlarla ikinci kıyımı yapıyor.Gelin buna hep birlikte karşı koyalım" diye konuştu.

Kalabalığa konuşan Avrupa Dersim Dernekleri Federasyonu (FDG) başkanı Yaşar Kaya, baraj yapımına karşı olduğumuzu için, festival sloganımızı "Son Tanıklar Göçmeden, Dersim Sulara Boğulmadan Uzatın Elinizi" olarak belirledik dedi.Yaşar Kaya, festival alanını dolduran binlerce vatandaşa seslenerek, "şimdi sizden rica ediyorum.Herkes yanındakinin elini tutsun ve el ele verdiğimizi gösterelim" dedi.

Festivalde diğer bir konuşmacı olan Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu başkanı Turgut Öker, her sene olduğu gibi 2 Temmuz´da Sivas´a giderek Madımak olayını yine protesto edeceğiz dedi.Sivas valisinin "2 Temmuz bu sene cuma gününe denk geliyor ve Alevileri Sivas´a sokmayacağız" dediğini iddia eden Turgut Öker, "2 Temmuz´da biz Sivas´ta olacağız.Sizlerden ve akrabalarınızdan destek bekliyoruz" diye seslendi.

Festival alanında ressam İsmet Polatlı´nın kurduğu resim sergisi de, davetlilerden yoğun ilgi gördü.

Festivalde Taner Özdemir, Sait Baksi, Grup Munzur gibi dev bir sanatçı ordusu sahne alırken, günün son bölümünde sanatçı Şevval Sam sahne aldı ve sevilen şarkılarını seslendirdi.