EMEP GYK üyesi Mustafa Taşkale, İl Başkanı Ergin Tekin ve il yöneticilerinin katıldığı ziyarette dayanışmaya vurgu yapıldı.

Burada konuşan EMEP İl Başkanı Ergin Tekin, Barolar Birliği seçimlerinde yapılması planlanan düzenlemelerin yeni tartışılmadığını, baroların yeni olası düzenlemelere karşı da birlikte durmasının önemli olduğunu vurguladı.

Tekin, “Ankara Barosunun geçtiğimiz haftalarda Diyanet İşleri Başkanı’nın sözlerini eleştirmesi üzerinden başlayan ve barolar birliğinin seçiminin değişmesine varan tartışmalarla baroların etkisizleştirmek istendiği ortada. Seçim sistemine dair yapılan tartışmalarla, iktidar tarafından yapılacak değişikliklerle avukatların temsiliyetinin güçlendirileceği gibi bir propaganda yapılıyor. Cumhurbaşkanı tarafından sarf edilen sözlerle; savunma hakkına ve hukukun üstünlüğüne karşı bir tutum söz konusu” dedi.

Baroların, demokrasi mücadelesinde önemli bir yere sahip olduğunu söyleyen Tekin, “Birçok alanda ciddi hukuksuzluklar söz konusu. Seçilmiş belediye başkanlarının yerine kayyum atanmasından tutalım da meslek örgütlerinin etkisizleştirilmek istenmesine kadar. Bu hukuksuzluklara karşı önemli bir yer tutan baroların duruşu elbette çok önemli. Parti olarak bu mücadelede yanınızda olduğumuzu belirtmek istiyoruz. Ortak mücadele hatlarının örülmesi gerektiğini düşünüyor ve bu çağrıda bulunuyoruz. Baroları çalışamaz hale getirmek isteyebilirler ancak biz hukuk için mücadele edenlerin hukuksuzluktan yana asla tutum takınmayacağını biliyoruz” diye konuştu.

80 baro tarafından yapılan ortak açıklamayı hatırlatan Baro Başkanı Avukat Kenan Çetin ise; “Bütün barolar, Avukatlık Kanununda, Barolar ve seçim sistemlerine yönelik değişiklik girişimlerini doğru bulmadıklarını ve bu girişimlerin durdurularak, geri çekilmesini, ülkenin gerçek gündemine dönülmesini talep ettiler. Bu oldukça önemli bir mesajdı diye düşünüyorum” dedi.

Bölge barolarının ilişkilerinin de bu süreçte oldukça iyi olduğunu söyleyen Çetin, sadece kendilerine değil TTB ve TMMOB’ye yönelik de saldırı olduğunu ifade etti.

Çetin,  “Barolar, TTB, TMMOB iktidarın halk üzerinde oluşturmak istediği algıya karşı doğru bilgilendirmeler yapıyor. İktidarın oluşturmak istediği algıyı yıkmak istedikleri için hedefteler bu meslek örgütleri. Bu saldırılara karşı birlikte göğüs germek gerekiyor” diye konuştu.

2018 yılında da avukatlık yasasının değiştirilmeye çalışıldığını hatırlatan Çetin, “O zaman Ankara’da yapılan eylemle geri adım attırılmıştı. Şimdi de bu birliğimizi koruyarak bu saldırıları bertaraf edebiliriz. Avukatlık mesleği saldırı altındadır ve avukatlık yasası bize bir hak veriyor ancak bu değiştirilmek isteniyor. Asıl saldırı avukatlık mesleğinedir.  Avukatlık yasasındaki kazanılmış 76. ve 95. maddeleri de kaybedersek Barolar ortadan kalkacaktır. Bu yüzden bütün baroların buna karşı tutum alması oldukça önemli ” şeklinde konuştu.

emep-baro-dayanisma-(2).jpg