Doğa ve Çevre Komisyonu Mazgirt ilçesine yakın bir noktada yapılacak Atık su arıtma tesisi ve çöp alanın yapımına dair rapor hazırladı. Raporda, modern arıtma tesislerinin şehrin her yeri bakımından öncelikli meselelerden biri olduğuna vurgu yapılırken, “Ancak bundan önce de bundan sonra da ‘maliyeti en ucuza mal edelim, gerisi önemli değil’ yaklaşımının karşısında olacağımızı belirtmek isteriz. Bu tesisleri yaparken; çevreye ve doğaya zarar vermeyecek ve yöre halkının da görüşlerinin alınması konusundaki ısrarımıza devam edeceğiz” denildi. Raporda, ilçenin çöp alanına dair de bilgiler paylaşıldı. Bu bilgilerde, ilçenin çöp alanının halk sağlığını tehdit eder durumda olduğu ve sokak hayvanları için sağlıklı barınaklar inşa edilmesi gerekliliği yer aldı.

Parti olarak Ovacık ve Pülümür ilçeleri başta olmak üzere, gereksinimler ve kültürel mirasın korunması için arıtma tesisleri konusunda bundan önce de girişimlerde bulunduklarının hatırlatıldığı açıklamada “Modern arıtma tesislerinin yapılmasını destekleyen ve bu bakımdan çözüm önerileri sunan girişimlerde bulunduğumuzu bir kez daha hatırlatıyoruz.” denildi.

Raporda, Atık Su Arıtma Tesisi Projesine dair, gözlemler ve yapılması gerekenler şunlar:  

PROJE BAŞKA BİR ALANDA UYGULANMALI

Projenin planlandığı alan yerleşim yeri olan Merkeze bağlı Yeni Mahalle Zafran Küme Evleri’ne 20 metre civarındadır. Bu durum yörede yaşayan insanların sağlıklarını tehdit edecek gelişmelere sebep olabilir. Mazgirt ilçemizin bir atık su arıtma tesisine ihtiyacının olduğu apaçık ortadadır. Ancak bu gerekliliği yerine getirirken, halk sağlığını tehdit etmeyecek başka bir alanda projenin uygulanması gerekmektedir.

ASIRLIK DUT AĞAÇLARI ZARAR GÖRECEK

Projenin planlandığı alanda onlarca, asırlık dut ağaçları vardır. Tarihi dut ağaçları bu projenin orada inşa edilmesi halinde zarar görecektir. Bir kısmı mutlaka kesilecek bir kısmı da tesisten kaynaklı, zararlar görecektir. Atık deposundan oluşacak buharlaşma, kesilmeyip de kalan dutların meyvesinden faydalanılamayacağına sebep olacaktır. Asırlık dut ağaçların zarar görmemesi için dut ağaçlarının tescillenmesi gerekmektedir. Bu duruma dair Dersim Barosu ile de irtibat kurulmuş ve gerekli işlemlerin yapılacağına dair bir mutabakata varılmıştır. Bu durumun takipçisi olacağız.

BELEDİYE BAŞKANI ‘TEK ADAMCILIK’ FİKRİYLE HAREKET EDİYOR

İlçenin AKP’li Belediye başkanı projeyi halka sormadan ‘Ben yaptım’ mantığıyla hareket etmiştir. Yöre halkının eleştirilerine dahi kulak tıkamış olan belediye başkanı yörede yaşayan bir vatandaşa; “Bu davadan vazgeçin çocuğunuzu işe alacağım” diyerek olaya ‘rüşvetçi’ bir mantıkla yaklaşmıştır. Belediye başkanı partisinin, ‘tek adamcılık’ fikriyle hareket etmektedir. Ancak bu ‘tek adam’cılığın ülkeyi getirdiği hal ortadadır. Belediye başkanı derhal bu tutumundan vazgeçmelidir! Partimiz, Mazgirt halkının yanındadır, bu halkın bir parçasıdır! Bu meselede de üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmeye devam edecektir.

MECLİS ÜYELERİ KONUYA TAM VAKIF DEĞİL

İlçede yaptığımız incelemeler sonrasında belediye meclis üyelerinin bir kısmı ile de görüşmüş ancak meclis üyelerinin de konuya tam vakıf olamadığını gözlemlemiş bulunmaktayız. Tesisin yapılacağı alanı dahi görmeden verilmiş bu onayı Mazgirt halkının takdirine bırakıyoruz.

PROJEYE DAİR BİLGİLER SINIRLI

Projeye dair halkın bildiği; belediye başkanının ‘Kesinlikle koku olmayacak, zararsız bir proje’ gibi birkaç cümleden ibarettir. Belediyenin internet sitesi de dahil olmak üzere projeye dair bilgilendirici içerikler söz konusu değildir. Bu bakımdan belediye yönetimi projeye dair detaylı, anlaşılır bilgilendirmelerde bulunmalıdır!

EMEP’in raporunda ilçenin çöp alanına dair gözlemlenen ve yapılması gerekenler de şunlar

ÇÖP ALANI HALK SAĞLIĞINI TEHDİT EDİYOR

İlçenin çöplerinin atıldığı alan ilçe merkezine çok yakın bir alan durumundadır. Bu alanın civarında yerleşim yerleri bulunmaktadır. Bu haliyle çöp alanı halk sağlığını tehdit eder durumdadır. İlkel bir çöp alanı olan ilçenin çöp alanına, çöpler gelişigüzel bir şekilde bırakılmış, etrafı açık ve sokak hayvanlarının da etkisiyle çöpler etrafa dağılmış ve koku yapar durumdadır. Derhal, çöp alanının yeri değiştirilmeli, ilçe merkezinden uzak bir yere taşınmalı ve daha modern bir tesis için girişimler başlamalıdır!

SOKAK HAYVANLARI İÇİN SAĞLIKLI BARINAKLAR

Gözlem yaptığımız gün de dahil olmak üzere, ilçeden aldığımız bilgilere göre ilçede ki sokak hayvanları sıklıkla ilçenin çöp alanındadır. Bu bakımdan, sokak hayvanları için olası bulaşıcı hastalıkların önüne geçmek oldukça önemlidir. Sokak hayvanları için sağlıklı barınaklar derhal inşa edilmeli, koruyucu önlemler gecikmeden alınmalıdır!