EMEP İl Başkanlığı’na düzenlenen açıklamada konuşan İl Başkanı Ergin Tekin, yapılanın muhalif belediyeleri kıskaca almak olduğunu belirterek, “31 Mart yerel seçimlerinden sonra, kayyumlardan ve AKP’den alınan belediyelerin borç durumları basına yansımıştı. Belediyenin kasasından tonlarca fıstıklı baklava yiyen kayyumlardan, belediye arazilerini parsel parsel peşkeş çeken belediye başkanlarından, hala borç batağında olan AKP’li belediyelerden alacağını istemeyen devlet kurumları neden muhalif belediyelere icra gönderiyor? SGK’nın ve diğer devlet kurumlarının alacaklı olduğu belediyeler sadece muhalif belediyeler midir? Bugüne kadar alacağı olduğunu hatırlamayan SGK, belediyeler AKP’den ve kayyumlardan alındığında mı hatırlamıştır alacağını? Neden, kamu bankaları AKP’li belediyelere kolayca kredi verirken muhalif belediyelere kredi vermiyor? Bu, apaçık çifte standarttır!” dedi.

İcranın muhalif belediye başkanlarını itibarsızlaştırmak ve halka hizmet vermenin önüne geçilmeyi amaçladığını ileri süren Tekin, “Bu durumun tamamen siyasi kararlar neticesinde işletildiğini belirtmek isteriz. Belediyeler halk kurumlarıdır, bu kurumlara kayyum atayarak, ekonomik olarak zora sokarak, belediyeleri işlemez hale getirerek ancak halk cezalandırılır!” diye konuştu.

 HDP’nin kazandığı belediyelere kayyum atandığını, devlet bankalarının muhalif belediyelere kredi açmayı kestiğini söyleyen Tekin, “Yaşanan bu gelişmelerin bir benzeri de geçtiğimiz günlerde ilimizde yaşandı. Dersim Belediyesi’nin ve belediye şirketinin Tunceli Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne 31 Aralık 2019 tarihi itibariyle 10 milyon TL üzerinde SGK prim borcu bulunuyor. Bu borçların 5 buçuk milyon liraya yakını kayyum döneminden kalan borç. Yeni yönetim ise kayyumdan kalan borçlar yüzünden prim borcunu yatıramamış durumda. Kayyum döneminde tahsil edilmeyen borç yüzünden geçtiğimiz günlerde SGK Tunceli İl Müdürlüğü tarafından Dersim Belediyesi’nin maaş, vergi, resim, harç hesaplarına yasa dışı olarak haciz kondu. Belediye haciz sonucunda personel maaşlarını ödeyemediklerini açıkladı. Gelen tepkiler üzerine maaşlar üzerinde ki haciz kalkmış olsa da hala; vergi ve resim harçlarına yasal olarak haciz konulamamasına rağmen bir kısmı hala hacizli durumda şartlı bağış hesapları da aynı durumda!

Belediye kanunun 15. maddesine göre belediyelerin vergi, resim harç ve iller bankası payına haciz konulamayacağı açık bir şekilde belirtilmiştir. Buna rağmen kanuna aykırı hareket edilerek haciz konulmuştur” şeklinde konuştu.

Tekin, iktidarın yerel seçimlerde kaybettiklerini elindeki devlet gücüyle kazanmak istediğini de ifade etti.

Düzenlenen açıklamaya partililerin yanı sıra Emek Partili Belediye Meclis üyeleri; Elif Özer, Bedri Kaya ve Yaşar Çiçek de katıldı.