“Hiçbir şeyi unutmadık, Hiçbir şeyi affetmedik!” pankartının açıldığı açıklamayı, Dersim ve Emek Platformu adına Kenan İgit okudu.

Dersim katliamının yüreklerde tesellisi olmayan ve kabul edilemez bir yara olduğunu ve kanamaya devam ettiğini belirten İgit, “Dersim kimliğinin ve kültürünün temel taşıyıcısı konumundaki -başta Seyit Rıza olmak üzere-halk önderlerinin hileyle katledilmesinden sonra Dersim halkına karşı eşine az rastlanılır bir saldırganlıkla, tartışmasız bir soykırım uygulamıştır” dedi.

Katliam sırasında ve sonrasında yaşananlardan bahseden İgit, “Dersim Soykırımı’na temel oluşturmak üzere dönemin parlamentosu ve onun bir aygıtı konumundaki organlar tarafından çıkarılan kararlar ve bu kararlarla birebir örtüşen devlet uygulamaları orta yerde dururken, 1937-1938’de yaşananları, istenmeyen, üzücü, sadece sert müdahale edilmiş asayiş olaylarıymış gibi soykırımın bütününden ayırarak tek tek gündeme getirmek; soykırımı sulandırmak, bu suçu siyasi ve insanlık boyutundan sıyırmak ve bu yolla Dersim ‘38 davasına darbe vurmak demektir.

Bugün bizlere düşen görev, onurlu durmak ve bu davanın tek yetkili merci olan halk iradesini örgütlenmesini sağlamaktır. Dersim ‘38 Soykırımı’nı her fırsatta lanetlemek, acılarımıza sahip çıkmak ve Dersim’i tüm saldırılara karşı korumaktır.

1937/1938, Dersim halkına yönelik baskı ve asimilasyon politikalarının toptan bir imha haline dönüşme tarihidir. 15 Kasım 1937 tarihinde Dersim’in önde gelenleri, Seyitleri idam edildi. İdam edilenlerin mezar yerleri belli değil. Yakınları 82 yıldır atalarının mezar yerlerini arıyorlar. Evlatlık verilmiş ya da çocuk yetiştirme yurtlarına verilmiş binlerce Dersimli çocuğun akıbeti belli değildir” diye konuştu.

İgit, katliamla yüzleşilmesi için Dersim isminin iadesi, özür dilenmesi, sürgün, kayıp ve evlatlık alınan çocukların listesinin açıklanması, Seyit Rıza ve arkadaşlarının mezar yerlerinin açıklanması, Munzur’daki baraj projelerinin iptali, Dillere ve Kızılbaş Alevi inancına özgürlük tanınmasının herkesin ortak talebi olduğunu da sözlerine ekledi.

Açıklamaya, Dersim Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleri, HDP Diyarbakır Milletvekili Musa Farisoğulları ile vatandaşlar katılırken, katliamda hayatını kaybedenler için Seyit Rıza Heykeli önünde mumlar yakılarak karanfiller bırakıldı.

emek-ve-demokrasi-platformu-seyit-riza-aciklama-(4).jpgemek-ve-demokrasi-platformu-seyit-riza-aciklama-(7).jpgemek-ve-demokrasi-platformu-seyit-riza-aciklama-(2).jpg