Sanat Sokağı'nda düzenlenen açıklamaya, HDP, DBP, ESP, EMEP, SMF, CHP, Pir Sultan Abdal Derneği, İHD, DAD'dan katılım oldu.

Platform adına konuşan İHD Şube Başkanı Gürbüz Solmaz, "Sivil toplum kuruluşları, siyasi partiler, siyasal faaliyet yürüten kurumlar olarak ilkelerimiz ve mücadelemiz evrensel hukukun tesisi, demokrasinin inşası ve toplumsal barışın sağlanması içindir. Leyla Güven ’in başlatmış olduğu açlık grevi bugün itibari ile ülke içinde ve dışında binleri aşan katılımlarla devam etmektedir. Siyasal iktidarın talepleri karşılamaması sonucunda ölüm orucu eylemleri başlamıştır. An itibari ile açlık grevindekilerin ve ölüm orucuna girenlerin durumu kritik aşamayı geçmiştir. Özellikle siyasal iktidarın sorunu görmezden gelmesi kaygılarımızı daha da artırmaktadır. Sürecin bu şekilde devam etmesi sonucunda daha fazla can kaybının yaşanması kaçınılmazdır. Bu durumun toplumsal barış, demokrasi ve insan haklarında tamir edilemeyecek yaralar açacağı aşikardır" dedi.

Cezaevlerine hekimler ile bağımsız heyetlerin ziyaretlerine izin verilmediği için eylemdekilerin sağlık durumları emek-ve-demokrasi-platformu-aclik-grevleri-(2).jpghakkında sağlıklı bilgi alınamadığını söyleyen Solmaz, "Avukatlar ve ziyarete giden tutuklu yakınlarından edinilebilen kısıtlı bilgiler eylemcilerde ciddi kilo kayıplarının yaşandığı, sağlık sorunların ortaya çıktığı ve kritik eşiğin aşıldığını işaret etmektedir. Kimi cezaevlerinde yaşamsal önemde olan başta B1 vitamini olmak üzere sıvı, tuz ve şeker verilmemektedir. Demokrasi, emek ve meslek örgütleri olarak toplumsal barış için herkesi insani, ahlaki ve vicdani sorumluluğa davet ediyoruz.

Bu bağlamda toplumsal barış ve yaşam hakkı için çok geç olmadan siyasal iktidarı evrensel hukuk değerleri içerisinde kendi yasalarını uygulamaya ve sorunu çözmeye çağırıyoruz" diye konuştu.