Açıklamada Emek ve Demokrasi güçleri adına konuşan HDP İl Eş başkanı Nurşat Yeşil,  Gülistan Doku’dan günlerdir haber alınamadığını söyleyerek kadınlara ve çocuklara yönelik şiddet, taciz, tecavüz, istismar vakalarında kent tarihinde görülmemiş düzeyde bir artışın olduğunu söyledi.

Bahsi geçen suçların bu derece artmış olmasının tesadüf olmadığını belirten Yeşil “Türkiye’de her geçen gün artan çocuklarımıza yönelik istismar vakaları, istismarcılara af getirme anlayışının ve cezasızlık politikalarının bir sonucudur. İlimizde son beş ayda açığa çıkan 4 ayrı istismar vakası da bu kara tablonun bir özetidir. Geçtiğimiz Ağustos ayında yaşanan istismar vakasının faili maalesef ki yine bu cezasızlık politikasının bir sonucu olarak ilk duruşmada tahliye edilmiştir. Ve bu sonuçlar, bu istismar vakalarını münferit olmaktan çıkarıp sistematik hale getirmekte, failleri cesaretlendirmektedir” dedi.

Geçtiğimiz günlerde Pertek’te açığa çıkan ve mağdur sayısının 15’i bulabileceği iddia edilen nitelikli cinsel istismar olayını öfkeyle takip ettiklerini belirten Yeşil “Bu davada çeşitli kamu çalışanlarının da adı geçmektedir. Ancak dosyaya getirilen gizlilik kararı nedeniyle dava hakkında yeterli bilgiye ulaşamamaktayız” diye konuştu.

Yeşil, davaya getirilen gizlilik kararının da mağdurdan çok failleri koruduğunu söyledi.

Gülistan Doku’nun bulunamamasına dair de konuşan Yeşil “Somut bilgiler çok kısıtlı olduğu için intihar mı yoksa cinayet mi diye bir değerlendirme yapmak çok güç. Ama hepimizin istediği etkili bir soruşturma yürütülmesi, kamuoyunun aydınlatılması ve intihar ettiyse dahi onu intihara neyin sürüklediğinin anlaşılması ve bununla hesaplaşılmasıdır” şeklinde konuştu.

Kentte, tacize, istismara, tecavüze ve benzeri olaylara maruz kalıp intihara sürüklenen ya da üstüne gidilemeyip adli mercilere taşınmadan kapatılan birçok olayın olduğunu iddia eden Yeşil “Bunların birçoğu üniversite öğrencisi olup, kamu çalışanlarının mevkisel ve maddi güçlerini de kullanarak kadın arkadaşlarımızın duygularını istismar etmekten doğan olaylardır. Kurumlarımıza başvuran ya da iletilen olaylarda birçok kadın arkadaşımız, aile ve topum baskısından, hukuka güvenlerinin zedelenmesinden ve daha da fazla mağdur olmak istememesinden dolayı adli mercilere dahi başvurmadan olayın üstünü kapatmayı seçiyor” dedi.

Tacize, tecavüze, istismara ve tehditlere karşı yetkili kurumların üzerine düşeni yapması gerektiğini vurgulayan Yeşil “Özellikle kamu görevleri ile ilgili taciz, istismar ve benzeri iddialarda şikayette bakılmaksızın gerekli soruşturmalar yapılmalıdır. Taciz, tecavüz ve istismar olaylarında caydırıcı cezai işlemler uygulanmalı, cezai indirimlere gidilmemelidir. Çocuk istismarcıların affı anlamına gelen yasa tasarısından vazgeçilmelidir” diye konuştu.

emek-ve-demokrasi-guclerinden-aciklama-(2)-vert.jpg