Sanat Sokağı’nda düzenlenen ve “İşkence İnsanlık Suçudur!” pankartının açıldığı açıklamayı HDP İl Eş Başkanı Nurşat Yeşil yaptı.

1997 yılında BM Genel Kurulu’nun, İşkence ve Diğer Zalimane, İnsanlık Dışı ya da Onur Kırıcı Muamele ya da Cezaya Karşı Sözleşmesi’nin taşıdığı önem nedeniyle 26 Haziran’ı, İşkence Görenlerle Dayanışma Günü olarak ilan ettiğini söyleyen Yeşil, “Türkiye’nin de tarafı olduğu bu sözleşme, işkence ve kötü muameleyi mutlak anlamda yasaklamaktadır. Bu durum Sözleşme’nin 2/2. maddesinde “Hiçbir istisnai durum, ne harp hâli ne de bir harp tehdidi, dâhili siyasi istikrarsızlık veya herhangi başka bir olağanüstü hâl, işkencenin uygulanması için gerekçe gösterilemez” şeklinde açıklanmıştır. Söz konusu hükümden de anlaşılacağı üzere işkencenin, hiçbir koşulda istisnası olamaz” dedi.

emek-ve-demokrasi-gucleri-iskence-(1).jpg

Hükümetin “işkenceye sıfır tolerans” iddiasına rağmen işkence vakalarının arttığını ifade eden Yeşil, “Dersim Emek ve Demokrasi güçleri olarak Sevil Rojbin Çetin’in yanında olduğumuzu belirtiyoruz. İşkenceci polislerin bir an önce meslekten ihraç edilerek tutuklanmasını ve sorumluluğu bulunan herkesten hesap sorulmasını istiyoruz” diye konuştu.