TBMM Başkanlığına konuya ilişkin başvuruda bulunan Milletvekili Önlü, başvurusunda şunları diye getirdi: “Açıldığı günden beri hak ihlalleri ile gündemden düşmeyen Elâzığ E Tipi Cezaevi ve Elâzığ 1 Nolu Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’nde kalan siyasi tutuklular, yaşadıkları hak ihlallerine ilişkin İnsan Hakları Derneği (İHD) Dersim Şubesi’ne birçok mektup göndermiştir. Mektuplarında karşı karşıya kaldıkları hak ihalelerini sıralayan tutuklular can güvenliklerinin olmadığını ifade ederek, güneşi görmelerinin dahi engellendiğini belirtmiştirler. Siyasi tutuklular ayrıca cezaevi yönetimi ile yaptıkları tüm görüşmelerin sonuçsuz bırakıldığını belirterek, insan hakları savunucuları başta olmak üzere tüm kurum ve kişilere harekete geçme çağrısında bulunmuşlardır. Elâzığ E Tipi Cezaevi ve Elâzığ 1 Nolu Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’nde yaşanan hak ihlallerinin tespit edilmesi ve gereken tedbirlerin alınması amacıyla Anayasa'nın 98. TBMM İçtüzüğünün 104 ve 105. Maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılmasını arz ederim.”

fft99_mf10775167.jpeg

Önergesinde meclis araştırması açılması gerekçelerine de yer veren Önlü, “Sonuç olarak, Elâzığ E Tipi Cezaevi ve Elâzığ 1 No’lu Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’nde yaşanan hak ihlallerinin tespiti, sorumluluğu bulunan idari personelin tespiti ve yaşananların tekrarlanmaması adına gerekli önlemlerin alınması amacıyla bir meclis araştırması yapılması elzemdir” ifadelerine yer verdi.

SORU ÖNERGESİ DE VERDİ.

Milletvekili Alican Önlü, TBMM Başkanlığına konuya ilişkin Adalet Bakanı Abdulhamit Gül tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi de verdi.

Önlü, önergede şu sorularına yanıt istedi:

1-            Elâzığ E Tipi Cezaevi ve Elâzığ 1 No’lu Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’nde yaşanan hak ihlallerinin tespiti için soruşturma açacak mısınız?

2-            Elâzığ E Tipi Cezaevi ve Elâzığ 1 No’lu Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi en son ne zaman denetlenmiştir? Bu denetlemeler sonucu ne tür idari işlemler yapılmıştır? Hak ihlallerinin önlenmesi adına ne tür çalışmalar yapmaktasınız?

3-            Elâzığ E Tipi Cezaevi ve Elâzığ 1 No’lu Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’nin kapasitesi kaç kişiliktir? Kaç tutuklu ve hükümlü kalmaktadır? Bu tutuklu ve hükümlülerin kaçı tek kişilik hücrede tutulmaktadır?

4-            Elâzığ E Tipi Cezaevi ve Elâzığ 1 No’lu Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’nde yasal dergi ve gazetelerin tutuklu ve hükümlülere verilmediği iddiaları doğru mudur? Kürtçe yayınlardan tercüman parası mı istenmektedir? Doğru ise tercüman parası istenmesinin hukuki bir dayanağı var mıdır?

5-            Elâzığ E Tipi Cezaevi ve Elâzığ 1 No’lu Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’nde tutuklu ve hükümlülere kaç saatlik havalandırma izni verilmektedir? Bu konuda bakanlığınızın cezaevi idarelerine yönelik yaptırımları nelerdir?

6-            Elâzığ E Tipi Cezaevi ve Elâzığ 1 No’lu Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’nde çıplak arama uygulaması yapılmakta mıdır? Yapılıyorsa bu hangi hukuki gerekçelerle yapılmaktadır? Uygulamaya karşı çıkanların tek kişilik hücrelere atıldığı iddiaları doğru mudur?

7-            Ailelerle görüşme süresinin 1 saatten 30 dakikaya düşürüldüğü doğru mudur? Bu uygulamanın hukuki dayanağı nedir?

8-            Elâzığ E Tipi Cezaevi ve Elâzığ 1 Nolu Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’nde A takımı adıyla bilinen kişiler kimlerden oluşmaktadır? Bu A takımının görevi nedir? Yetkilerini hangi yasadan almaktadırlar? Bu kişiler bakanlığınızca bilinilmekte midir?