Ercan TOPAÇ

Şubede düzenlenen açıklamada konuşan Şube Başkanı Hüseyin Kasun, “Sendikal faaliyetleri nedeniyle 6 Kasım 2020 tarihinde gözaltına alınıp serbest bırakılan ve haklarında yürütülen adli soruşturmalarda beraat ve takipsizlik kararı verilen biri Çanakkale, biri Yalova, 19'u Amed şubeleri üyesi olmak üzere 21 arkadaşımız, OHAL'in devamını sağlayan 375 Sayılı KHK’ nın keyfi, elastiki ve ucu açık geçici 35. maddesiyle mesleklerinden çıkarılmıştır” dedi.

Meslekten çıkarmanın tamamen keyfi yapıldığını belirten Kasun, “Anayasanın 51. maddesi ile çelişen ve 375 sayılı KHK ‘nın geçici 35. maddesine dayandırılan keyfi ve hukuksuz ihraçlar sendikal faaliyetlerimizi engellemeye yönelik uygulamalardır. Bu madde kapsamında kurulan komisyonların sendikal faaliyet ve eylemleri soruşturma konusu yapması, kendisini mahkemelerin yerine koyarak kararlar almaya çalışması hukuk dışı ve idarenin göz göre göre suç işlemesi demektir.

Komisyonlarda bu kararları alanlar şunu bilmelidirler ki; mahkemenin beraat ve takipsizlik kararına rağmen arkadaşlarımızın mesleklerinden çıkarılması, sendikal faaliyet yürüten arkadaşlarımız için bir tehdit ve mağdur arkadaşlarımıza karşı ise şiddet suçu oluşturmaktadır. Bu suçun karşılığı ise TCK’nın 118/1 maddesine uyarınca 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezasıdır.

Bu suçları işleyenler bu gün değilse bile yarın anayasal hukuk normları icra edildiğinde bu suçlarından,  oluşan mağduriyetlerden ve kamu zararından sorumlu olacaklarını bilmelidirler.

Arkadaşlarımızın meslekten atılmasına yönelik bu kararları kınıyor ve derhal iptal edilmesini talep ediyoruz.

Bu hukuksuz uygulamalara boyun eğmedik, boyun eğmeyeceğiz!” ifadelerini kullandı.