Ziyaretgahta kesilen kurbanların sakatatları başta ayılar olmak üzere kurt, tilki ve çakalların beslenmesi için doğaya bırakılıyor. Düzgün Baba Cemevi Dedesi Cemal Can da bırakılan sakatatlardan beslenerek karınlarını doyuran ayıları hem görüntülüyor hem de fotoğraflarını çekiyor.

Sayıları bazen onları bulan ayılar, ziyaretçilerin gitmesi ve karanlığın çökmesiyle ağır ağır Cemevi’nin kurban kesim yerine doğru geliyor. Kesilen kurbanlardan arta kalan sakatatları yiyerek karınlarını doyuran ayılar, cemevi sakinlerinin kendilerini izlemesinden de rahatsızlık duymuyor.

Cemevi’ne karınlarını doyurmak için gelen ayıları fotoğraflayıp görüntülerini çeken Alevi Dedesi Cemal Can, “Bizler her şeyden önce insanız. Biliyorsunuz tilkiyle dostluk kurmuştum. Ayılar bana karışmıyor. On metre kadar yanıma sokulurlar. Çocukluğumuzda ava  çıkan hiç kimse kutsal bir mekana doğru namlu doğrultmazdı; korkardı. Günümüzde bakıyoruz ki bazı insanlar dışarıdan gelen insanlara rehberlik yaparak bu bölgeye getiriyor. Bu bizim toplumumuzun yanlışı. Hepsini kast etmiyorum. Duyarlı insanlarımız da var. Kimse doğadaki canlıya zarar vermesin. Canlıya zarar verince ekolojik dengeyi bozarsınız. Eskiden keklik sesinden geçilmiyordu. Öyle bir zaman geldi ki keklik sesi duyamaz olduk. Çevreye duyarlı insanların sayesinde keklikler çoğalmaya başladı. Avcılığın da belli kuralları var. Eline tüfeği alan dağa çıkıp katliam yapıyor. Kekliği; ayıyı vuruyor. Günümüzde bu bölgelerde bu tür hayvanlar var. Değerini bilmemiz lazım” dedi.

Kurban kesiminin ardından sakatatları hayvan hayvanları için doğaya bıraktıklarını belirterek, “Sakatatalar atılınca gece sakinleri dediğimiz ayı, kurt, çakal gelir karnını doyurur. Aynı zamanda da mıntıka temizliği yaparlar. Kimsenin malına, canına kast etmedikten sonra biz de onların canına kast etmeyelim. Öyle zamanlar oldu ki hiç ziyaretçi gelmedi. O zamanlarda ben ekmeğimi ayılarla paylaştım” diye konuştu.

Ziyaretçilerin gelmesiyle birlikte ayıların da cemevine gelmeye başladığını belirten Cemevi Derneği Başkanı Habip Açıkgöz, “5. aydan sonra buraya canlarımız geliyor. Sakatatlar olduğu sürece buraya ayılar geliyor. Burada kalan ziyaretçiler bizimle birlikte ayıları seyrediyorlar. Özellikle çocuklar çok mutlu oluyorlar. Onlar mutlu olunca biz de mutlu oluyoruz. Şimdiye kadar herhangi bir saldırı olmadı. Onlar bize karışmadığı sürece biz de karışmıyoruz.  Her akşam bu gece ki manzarayı burada kalan canlarla birlikte yaşıyoruz” şeklinde konuştu.