Konuya ilişkin Hasret Gültekin’in eşinin yaptığı açıklamadan sonra HDP Milletvekili Alican Önlü de bir açıklama yaptı.

Önlü açıklamasında, “16 Temmuz 2020 tarihinde Nazımiye Düzgün Baba Cemevinde açılışının yapılması planlanan Hasret Gültekin anıtı ve Sivas Katliamında şehit olan 33 canın isminin olduğu kaideler, haince bir saldırı sonucu yerlerinden sökülerek cemevinin arkasına atılmıştır. Bu çirkin saldırı bizleri derinden üzmüş ve yaralamıştır. Hasret Gültekin ve Sivas Katliamında yitirdiğimiz canların anısına yapılacak bu anıta yönelik gerçekleştirilen bu saldırıyı kınıyoruz” dedi.

Düzgün Baba Cemevi yönetimi tarafından ortaya atılan iddialara ilişkin de açıklama yapan Önlü, “Ancak bu çirkin saldırı kadar, Düzgün Baba Cemevi yönetimi tarafından ortaya atılan çirkin ithamlar ve konuşmalar da bizleri derinden üzmektedir. Düzgün Baba Cemevi yönetimi tarafından, Dersim’de bazı kişi ve kurumların Hasret Gültekin’in anıtına karşı olduğu iddiaları gerçeği yansıtmamaktadır. Hasret Gültekin ve Sivas Katliamı şehitleri Alevi toplumunun önemli değerleridirler. Kendini Alevi olarak tanımlayan her insan, Sivas Katliamının acısını ilk günkü gibi yüreğinde hissetmektedir. Sivas’ta katledilen yalnızca sanatçılar, aydınlar ve yazarlar değildir. Sivas’ta aynı zamanda Alevi inancı, kültürü ve değerleri de katledilmek ve yok edilmek istenmiştir. Bu yüzden Hasret Gültekin ve Sivas Katliamı şehitleri için yapılması istenen her çalışma başta Dersim’in Alevi halkı ve kurumları tarafından sahiplenir ve baş tacı edilir. Hiçbir Alevi Hasret Gültekin anıtından rahatsız olmaz, olamaz. Hasret Gültekin’in sazı ve sözü Alevi halkının tarihidir. Dersim kurumlarını töhmet altında bırakan, karşı karşıya getirmek isteyen, bundan çıkar sağlayarak kendine rant alanı yaratan kişiler kimlerse, failler de onlardır ve bu çirkin saldırıyı gerçekleştirmişlerdir. Alevi inancını, kültürünü ve değerlerini kişisel amaçları için kullananlar, Düzgün Baba isminden rant ve çıkar sağlayan bazı kişiler, bu kez de Hasret Gültekin ve Sivas Katliamı şehitlerinin isimlerini ve değerlerini ranta çevirmek istemişlerdir. Bizler bu güne kadar bu rant ilişkilerinin hiçbir tarafında bulunmadık ve bulunmayacağız. Düzgün Baba Cemevi yönetiminde yer alan kişilerle partimizin hiçbir bağı bulunmamaktadır. Bu çalışmadan da saldırı olana kadar haberdar değildik. Bizler Dersim inanç yerlerine yapılacak her çalışmanın, Alevi inancı ve öğretisi adına yürütülecek tüm çalışmaların da Dersim halkı ve kurumlarının rızasıyla ve ortaklaşmasıyla yapılması gerektiğine inanıyor ve bu şekilde çalışmalarımızı yürütüyoruz.

Dolayısıyla bundan sonra bizlere düşen, Dersim halkı ve kurumları olarak sökülüp atılan Hasret Gültekin’in anıtını Dersim’in en güzel köşesine dikmek ve onun ismini ve eserlerini yaşatmak olmalıdır. Bir kez daha bu saldırıyı yapanları kınarken buradan Dersim Belediyesine ve meclis üyelerine çağrı yapıyoruz. Gelin bu çirkin saldırıya karşı ortaklaşalım, Hasret Gültekin ve Sivas şehitlerinin anıtını bizler rantçıların elinden alıp halkımızla buluşturalım” ifadelerine yer verdi.