Etkinlikte Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, Kırmancki üzerine araştırmaları bulunan yazar Mehmet Mükan birer konuşma yaptı. Konuşmaların ardından müzik dinletisi, tiyatro gösterimi yapıldı.

Etkinliğin açılışını gerçekleştiren Nilüfer Aktağ, anadilin önemine değinerek belediyenin bu anlamda yaptığı çalışmaları anlattı.

Ardından söz alan Başkan Maçoğlu, “Dilimizi konuşalım, dilimize sahip çıkalım. Biz eskiden okula giderdik ve dilimizi konuşurduk. Öğretmenlerimiz bize kızardı. ‘Dili unutursak biz yok oluruz. Eskiden bizim öğretmenlerimiz anne babalarımız, komşularımızdı. Şimdi de biz çocuklarımızın öğretmeniyiz ve dilimizi onlara öğretmeliyiz. Dilimiz kaybolursa ziyaretlerimiz kurur. Tarlamız yeşermez.  Her şey sahipsiz kalır. Dilimiz kökümüzdür dilimize sahip çıkalım” dedi.

Zazaca/Kırmancki üzerine araştırma yapan Mehmet Mükan ise, “Birleşmiş Milletler Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'ne (UNESCO) verilerine göre dünya üzerindeki 6 bin dilden 2 bin 473'ü yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Bizim dilimiz de bu kaybolan diller arasında. Bu yüzden dilimize sahip çıkalım. Evde, sokakta her yerde dilimizi konuşalım. Eskiden yazı dilimiz yoktu. Sözlü olarak bu dil bu güne geldi. Şimdi yazılı dilimiz var. Eğitimin çoğalması ve bu dilin yok olmaması için çalışmalar var. Çocuklarımıza bu dili öğretelim” diye konuştu.

Konuşmaların ardından tiyatro, çocuklardan şiir, tekerleme ve bilmece sunumu ve farklı dillerde müzik dinletisi gerçekleştirildi.

dunya-anadil-gunu-(2)-vert.jpg