“KKKA hastalığı, Korona Virüs’ün neden olduğu COVID-19 hastalığına kıyasla daha ölümcüldür” ifadelerini kullanan Dr. Gülbenat Şimşek, “Bölgemizde bu yıl vaka sayılarında önceki yıllara kıyasla büyük bir artış görmekteyiz. Bu nedenle aldığımız önlemleri artırarak, bu hastalıkla mücadeledeki tedbirlere tam uyum göstermeliyiz" dedi.

İlimizin KKKA hastalığı açısından riskli bölgede olduğunu kaydeden Şimşek, "Özellikle, KKKA virüsünü taşıyan keneler bölgemizde yaygın olarak bulunmakta ve Sağlık Bakanlığımız tarafından ilimiz riskli bölgelerin başında gelmektedir” diye konuştu.

Ölümle sonuçlanan vakalar incelendiğinde hastalığın ciddiyetinin vatandaşlarca anlaşılamaması ve riskli temasların önemsenmemesi nedeniyle sağlık kuruluşlara çok geç başvuru yapılmasına bağlı olduğuna işaret eden Şimşek, hastalığa ilişkin şu bilgileri paylaştı:

KKKA nedir?

 Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA), çoğunlukla keneler aracılığıyla hayvanlardan insanlara bulaşan viral bir hastalıktır. Hastalık hayvanlarda belirtisiz seyrederken insanlarda öldürücü olabilmektedir. Ölümle sonuçlanan vakalar incelendiğinde hastalığın ciddiyetinin vatandaşlarca anlaşılamaması ve riskli temasların önemsenmemesi nedeniyle sağlık kuruluşlara çok geç başvuru yapılmasına bağlı olduğu saptanmıştır.

Nasıl Bulaşır?

Bu hastalık daha çok vücudumuza kene tutunması ile bulaşmakla birlikte; kenelerin çıplak elle çıkarılması ya da ezilmesi, hasta insanların kan gibi vücut sıvılarına temas etmekle, virüsü taşıyan hayvanların kanları, vücut sıvıları ve dokularına korunmasız temasla da bulaşabilir.

Belirtileri Nelerdir?

Hastalık birçok farklı belirtiyle kendini göstermektedir. Yüksek ateş, baş ağrısı, bulantı, kusma, ishal, yoğun halsizlik, gövde, kol ve bacaklarda morluklar, burun kanaması, dışkıda ve idrarda kan görülebilir. Kene tutunmasından sonraki 10 gün içinde Ateş̧, Halsizlik, İştahsızlık, Karın ağrısı, Baş ağrısı, Bulantı, Kusma, İshal, yaygın kas ve eklem ağrısı gibi şikayetler ortaya çıkmaktadır. Bu şikayetlerden herhangi ikisinin kene tutunduktan sonraki 10 gün içerisinde görülmesi halinde en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerekmektedir.

Korunma Yolları nelerdir?

Hastalığa sebep olan virüsün taşıyıcısı olan keneler uçmazlar, zıplamazlar; yerden yürüyerek vücuda tırmanırlar. Bu nedenle kenelerden korunmak için bazı tedbirleri almak gerekiyor. Tarla, bağ̆, bahçe, orman ve piknik alanları gibi kene yönünden riskli alanlara gidilirken; kenelerin vücuda girmesini engellemek maksadıyla mümkün olduğu kadar vücudu örten giysiler giyilmeli, pantolon paçaları çorapların içerisine sokulmalı, kenelerin elbise üzerinde rahat görülebilmesi için açık renkli kıyafetler tercih edilmelidir. Oturulacak yerlere de açık renkli örtü̈ serilmelidir. Riskli alanlardan döndükten sonra kene olup olmadığını görmek için vücudun ve elbiselerin her yerine dikkatlice bakılmalıdır. Vücudun özellikle diz arkası, koltuk altları, kulak arkası, ense, saç dipleri ve kasıklar dâhil kontrol edilmeli ya da ettirilmelidir. Çocukların vücutları da mutlaka kene yönünden kontrol edilmelidir.

Hayvanların üzerindeki keneye, hayvanların kan ve idrarına çıplak elle dokunulmamalıdır. Hayvanlardan süt sağımları mutlaka eldivenle yapılmalıdır.

Bu hastalığın bulaşması açısından kimler risk altındadır?

•             Hastalığın görüldüğü bölgelerde yaşayan tarım ve hayvancılık ile uğraşan kişiler,

•             Kasaplar ve mezbaha çalışanları,

•             Veteriner hekimler,

•             Askerler,

•             Korunmasız olarak kamp ve piknik yapanlar,

•             KKKA hastaları ile temas eden sağlık personeli,

•             Laboratuvar çalışanları,

•             Hasta yakınları risk altındadır.

Hastalığa yakalanan kişilerin kan, vücut sıvıları ve çıkartılarıyla hastalık bulaşabildiğinden, hasta ile temas eden kişiler gerekli korunma önlemlerini (eldiven, önlük, maske vb.) almalıdır. Hasta insan ve hayvanların kan, vücut sıvıları ile doğrudan temas eden kişiler ise kendilerini 2 hafta süreyle takip etmelidir. Halsizlik, iştahsızlık, ateş̧, kas ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma veya ishal gibi belirtilerin görülmesi halinde derhal en yakın sağlık kuruluşuna müracaat etmelidirler.

Bu hastalığa karşı alınacak tedbirler nelerdir?

Öncelikle korunma yolları sorunuzda belirttiğim noktalar çok büyük önem arz etmektedir. Bunun yan ısıra, hastalığın kontrolünde özellikle çiftlik hayvanlarında kene mücadelesi önemli olduğundan hayvanlar Tarım teşkilatının önerileri ve yardımları doğrultusunda kene ilaçları ile düzenli bir şekilde ilaçlanmalıdır. Kene mücadelesinde geniş̧ çevre ilaçlamaları önerilmemektedir. Kenelerin birçok çeşidi vardır. Ancak hangi kenenin hastalık yapıp yapmadığı anlaşılamayacağından tüm kenelere karşı aynı önlemler alınmalıdır.

Bu hastalığa karşı neleri KESİNLİKLE yapmamalıyız?

Vücuda tutunmuş̧ olan keneyi çıplak elle çıkarmayın, patlatmayın, ezmeyin, üzerine herhangi bir kimyasal madde (alkol, deterjan, sıvı sabun, gaz yağı, kolonya vb.) kesinlikle dökmeyin ve üzerine sigara bastırmayın. Bunlara yaparsanız keneler virüsleri vücudunuza kusacaktır ve hastalığın bulaşma riskini çok artıracaktır. Vücudunuzda kene olduğunu fark ettiğiniz en kısa sürede en yakın sağlık kuruluşuna başvurmanız gerekmektedir.

Tedavi süreci nasıldır?

Hastalığın kesin bir tedavisi olmayıp kişinin şikayetlerine yönelik ve vücudun hastalıkla mücadelesine katkı verecek şekilde düzenlenmektedir. Hastalığı taşıdığı düşünülen kişiler doktorlarımız tarafından değerlendirilmekte ve kan alınarak Halk Sağlığı Laboratuvarına KKKA hastalığı için test yapılması için gönderilmektedir. Pozitif sonuçlanan hastalar hastanemizde serviste yatırılarak yoğun bir tedavi almaktadır. Erken dönemde tanı konulan ve tedavisine başlanan hastaların iyileşme oranları oldukça yüksek olup şüpheli teması olanların en kısa sürede sağlık kuruluşlarına başvurmaları gerekmektedir. Keneyi Hafife Almayın, Tedbiri Elden Bırakmayın!