SERHAT OZAN YILDIRIM

CHP Tunceli milletvekili Polat Şaroğlu’nun TBMM Başkanlığına İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun ve Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün yanıtlaması amacıyla verdiği soru önergesinde, Gülistan Doku soruşturmasında tek şüpheli kişi olan Zeynal Abarakov’un yurtdışına çıkmasında dönemin valisi Tuncay Sonel’in neden izin verdiğini sordu.

CHP’li Şaroğlu verdiği soru önergesinde “ 5 Ocak 2020 tarihinde kaldığı yurttan ayrıldıktan sonra ortadan kaybolan ve kendisinden bir daha haber alınamayan Munzur Üniversitesi Çocuk Gelişimi Bölümü 2'nci sınıf öğrencisi Gülistan Doku’nun erkek arkadaşı olduğu bilinen davanın tek şüphelisi olan Zainal Abarakow'un annesinin yakın bir tarihte Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi'ne (CİMER) bir dilekçe yazdığı ve dilekçesinde oğlu Zainal Abakarow’un, dönemin Tunceli Valisi Tuncay Sonel ve diğer yetkililerin bilgisi dahilinde Rusya’ya gönderdiğini ancak olayın ortaya çıkmasından sonra İçişleri Bakanının ricasıyla oğlunu tekrar Türkiye’ye getirdiğini belirttiği yönündeki iddialar basında yer almıştır. Buna göre; anne Cemile Yücer ilgili dilekçede, “Ben oğlumu olaydan yani sosyal medyada yayılmadan önce vali ve yetkililerin bilgisi dahilinde Rusya’ya gönderdim. Olay biraz medyaya çıkmaya başlayınca sayın İçişleri Bakanımız bize rica etti: "Gelsin oğlunuz buraya yoksa olaylar başlatacaklar, getirin Türkiye’ye" dedi. Bizde onu kırmadık getirdik. Lütfen sayın Cumhurbaşkanım bizim yurtdışı yasağımızı kaldırın biz bu ülkeden gitmek istiyoruz.” İfadelerini kullanmıştır” ifadelerine yer verdi.

Milletvekili Şaroğlu, İçişleri Bakanlığının konuya ilişkin şu sorularına yazılı yanıt istedi:

1-Gülistan Doku’nun davasının tek şüphelisi olan Zainal Abarakow'un annesi Cemile Yücer’in Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi'ne (CİMER) bir dilekçe yazdığı iddiaları doğru mudur?

2-Zainal Abarakow'un annesi Cemile Yücer’in ilgili dilekçede, oğlunu yetkililerin bilgisi dahilinde  Rusya’ya gönderdiğini ancak olayın ortaya çıkmasından sonra İçişleri Bakanının ricasıyla oğlunu tekrar Türkiye’ye getirdiği yönündeki iddialar doğru mudur? Eğer doğru ise ;

a.Cemile Yücer’e, oğlu Zainal Abarakow'u Türkiye’ye geri getirmesi yönünde ricada bulunmanızın sebebi nedir?

b.Cemile Yücer’e yönelik, "Gelsin oğlunuz buraya yoksa olaylar başlatacaklar, getirin Türkiye’ye" şeklindeki ifadeleriniz ile kastınız nedir? Tarafınıza bu yönde bir  istihbarat bilgisi mi iletilmiştir?

c.750 günü aşkındır izine rastlanılmayan bir üniversite öğrencisinin akıbetiyle ilgili devam eden bir yargı sürecine müdahil olmanızdaki amaç nedir?

3-Anne Cemile Yücer, CİMER’e yazdığı dilekçede, dönemin Tunceli Valisi Tuncay Sonel’in bilgisi dahilinde oğlu  Zainal Abarakow'u Rusya’ya gönderdiğini belirtmiştir. Dönemin valisi Tuncay Sonel’in bu konuda bir yetkisi bulunmakta mıdır, bu konuda Tuncay Sonel’e tarafınızca verilmiş bir talimat var mıdır?

4-İlgili dava dosyasında herhangi bir adli kontrol şartı ve yurt dışı yasağı olmadığı bilinmesine rağmen anne Cemile Yücer’in CİMER’e vermiş olduğu dilekçede, adli kontrolümüzü kaldırın şeklinde bir talepte bulunmasının sebebi nedir? Bu konuda aileyle ilgili idari anlamda bir sınırlandırma kaydı kararı mı konulmuştur, böyle ise bunun sebebi nedir?

5-Kızları Gülistan Doku’dan 2 yılı aşkındır bir haber alamayan ve bir süredir adalet nöbetine başlayan anne Bedriye Doku, dönemin valisi Tuncay Sonel’in, Gülistan’ın suda kaybolduğunu ve onu bulacağına dair kendisine söz verdiğini ancak aylarca oyaladığını ifade etmiştir. Gülistan Doku’nun kaybolması ve devam eden süreç itibariyle dönemin valisi Tuncay Sonel hakkında soruşturma izni vermeyi düşünüyor musunuz?

Şaroğlu, Adalet Bakanınlığına da şu soruları sordu:

1-  Gülistan Doku davasının tek şüphelisi olan Zainal Abarakow'un annesi Cemile Yücer’in Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi'ne yazdığı dilekçede ismi geçen Tunceli Valisi Tuncay Sonel ve diğer yetkililer hakkında bakanlığınız tarafından Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı’na soruşturma izni verilecek midir ?

2- 5 Ocak 2020 tarihinde Tunceli Merkez'de kaybolan ve bir daha izine rastlanılmayan Munzur Üniversitesi öğrencisi Gülistan Doku’nun kaybına ilişkin etkin bir araştırma/soruşturma yürütülmemiş ve kamuoyu yeterince aydınlatılmamıştır.  Ülkenin adaletinden sorumlu bir bakan olarak bu konuda bir girişimde bulunacak mısınız?

3- Soruşturma kapsamında, davanın şüphelisi Zainal Abarakow'un telefonuna ve bilgisayarına el konulmadığı ve evinde kriminal anlamda inceleme yapılmadığı bilinmektedir. Dava dosyasının yeniden ele alınması ve etkin bir soruşturma yürütülmesi adına kolluk kuvvetinin değiştirilmesi düşünülmekte midir?

4-Zainal Abarakow'un annesi Cemile Yücer’in Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi'ne yazdığı dilekçedeki bilgiler ışığında davanın şüphelisi Zainal Abarakow ile annesi Cemile Yücer ve babası Engin Yücer’in ifadeleri yeniden alınacak mıdır?