Change. org üzerinden Dersim’in kutsallarının katliamı anlamına gelecek ihalenin iptali ve kentte avcılığın yasaklanması amacıyla imza kampanyası başlatılırken, milletvekilleri, il genel meclis başkanı, baro, Dersim Kültürel ve Doğal Miras Koruma Girişimi tarafından da çeşitli girişimlerde bulunuldu.
Tarım ve Orman Bakanlığı’na başvuruda bulunan HDP Milletvekili Alican Önlü, ihalenin iptalini istedi.
Önlü, başvuru dilekçesinde, “Tarım ve Orman Bakanlığı 15. Bölge Müdürlüğü tarafından Tunceli halkının kutsal atfettiği dağ keçilerini avlatmak için ihale açıldığı birçok basın yayın kurumunda yer almıştır. Söz konusu ihale kapsamında avcılar için Tunceli’nin Aliboğazı ve Salördek bölgesinde 5, Darıkent ve Gökçek bölgesinde 5, Büyükyurt ve Çıralı bölgesinde 5 ve Derindere ile Kocatepe bölgesinde 2 olmak üzere toplamda 17 dağ keçisinin vurulması için 13 Temmuz 2020 tarihinde ihale yapılacaktır. 
Avrupa’nın Yaban Hayatı ve Yaşama Ortamlarını Koruma Sözleşmesi’ne (Bern Sözleşmesi) göre, ilimizin coğrafyasında bulunan çengelli boynuzlu dağ keçileri ve Bezuvarlar nesli yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bulunan ve kesin olarak koruma altına alınması gereken hayvan türleri arasında belirlenmiştir. 
Gerek Bern Sözleşmesi gerek ise Tunceli halkının kutsal olarak gördüğü hayvanların öldürülmesine ilişkin yapılacak olan ihalenin iptal edilmesini istiyoruz” ifadelerini kullandı.
BARO YÖNETİM KURULU GİRİŞİM BAŞLATTI
Baro Yönetim Kurulu tarafından başlatılan girişimi ilişkin yapılan açıklamada, Tunceli Valiliği ile bakanlığa gerekli başvuruların yapıldığı ve vekiller aracılığıyla konunun meclise taşındığını belirtti.
Açıklamada şunlar kaydedildi: 
06/07/2020 tarihinde Tarım ve Orman Bakanlığı 15. Bölge Müdürlüğü tarafından ilimizde 15 adet Yaban Keçisi ve 2 adet Çengel Boynuzlu Dağ Keçisinin avlattırılmasının ihale edileceği duyuruldu. 13/07/2020 tarihinde yapılacak ihale ile birlikte Dersim'in Aliboğazı ve Salördek bölgesinde 5, Darıkent ve Gökçek bölgesinde 5, Büyükyurt ve Çıralı bölgesinde 5 ve Derindere ile Kocatepe bölgesinde 2 olmak üzere toplamda 17 dağ keçisinin katledilmesi planlanıyor.
Dersim Barosu Yönetim Kurulu olarak; Yaban Keçisi ve Çengel Boynuzlu Dağ Keçileri Avrupa’nın Yaban Hayatı ve Yaşama Ortamlarını Koruma Sözleşmesi’nin (BERN) EK LİSTE II Kesin Koruma Altına Alınan Fauna Türleri kategorisinde bulunuyor. Bu bakımdan Yaban Keçisi ve Çengel Boynuzlu Dağ Keçisi türlerinin avlattırılması için ihale açılmasına karar verilmesinin açıkça hukuka aykırı olduğunu söylüyor, Yaban Keçisi ve Çengel Boynuzlu Dağ Keçisi'nin öldürülmesinin yasak olduğunu hatırlatıyoruz. 
Ayrıca dağ keçileri yöre inancı ve değerleri açısından kutsaldır. Söz konusu avlanma işleminin toplumsal hassasiyetimiz, inanç boyutumuz ve bu konuda halkın yüksek duyarlılığı, bölgedeki habitat, ekolojik denge ve toplumun vicdanında telafisi imkansız zararlara yol açmaması için ihalenin iptalini ve bundan sonrada yasaklanması için 10/07/2020 tarihinde Tunceli Valiliğine, Bakanlığa gerekli başvuruları yaptığımızı ve vekiller aracılığıyla meclise taşıdığımızı belirtiyoruz.
Bu konuda halkımızın basına ve kamuoyuna bizim aracılığımızla çağırısı bu tür canlılar üzerinden kimsenin para kazanmaya tenezzül etmemesi ve ihaleye vicdanı, inancı ve kutsiyeti önemseyen çevre ve doğasever hiç kimsenin ihaleye ve modern barbarlık avındaki fotoğraf karesine girmemesidir.
YÜRÜTMENİN DURDURULMASI VE İHALENİN İPTALİ AMACIYLA DAVA AÇILDI
Dersim Kültürel ve Doğal Miras Koruma Girişimi Sözcüsü Avukat Barış Yıldırım, dağ keçilerinin avlattırılması ihalesinin yürütmesinin durdurulması ve iptali talebiyle Malatya İdare Mahkemesi’nde dava açıldığını söyledi.
Yıldırım, yaban keçisi ve çengel boynuzlu dağ keçisi türlerinin avlattırılması için ihale açılmasına karar verilmesinin açıkça hukuka aykırı olduğunu belirterek, konuya ilişkin Türkiye’nin de taraf olduğu Avrupa’nın Yaban Hayatı ve Yaşama Ortamlarını Koruma Sözleşmesi’ne (Bern Sözleşmesi) muhalefet teşkil ettiğini ifade etti. 
Yaban keçisi ve çengel boynuz dağ keçisinin Avrupa’nın Yaban Hayatı ve Yaşama Ortamlarını Koruma Sözleşmesi’nin EK LİSTE II Kesin Koruma Altına Alınan Fauna Türleri kategorisinde bulunduğunu hatırlatan Yıldırım, bu nedenle yaban keçisi ve çengel boynuzlu dağ keçisinin öldürülmesinin yasak olduğunu kaydetti.
Yaban keçisi ve çengel boynuz dağ keçisinin yöre mitolojisi ve inancında önemli yer tutan, kutsiyet taşıyan canlılar olduğunun altını çizen Yıldırım, “Anılan canlı türlerinin öldürülmesi inanç özgürlüğünü ihlâl eder” dedi.
Yıldırım, ihalenin yürütmesinin durdurulması ve iptali talebiyle Malatya İdare Mahkemesi’nde dava açıldığını da sözlerine ekledi.
Daha önce de CHP Milletvekili Polat Şaroğlu konuya ilişkin TBMM Başkanlığı’na soru önergesi verirken İl Genel Meclis Başkanı Hüseyin Arslan da konuya ilişkin açıklama yapmıştı.