ERCAN TOPAÇ

Dersim, Elazığ ve Bingöl sınırında yer alan Pembelik Barajı ve HES, Peri Çayı üzerinde tamamlanarak 2015 yılında işletmeye alındı. Barajın yapımıyla ulaşımı sağlayan köprüler sular altında kalırken, köyler arasındaki bağlantı da kesildi. Barajdan en çok zararı gören ise, yöre insanı tarafından kutsal kabul edilen dağ keçileri oldu. Baraj ve HES dağ keçilerinin çiftleşme ve göç mevsiminde kullandığı güzergahı da sular altında bıraktı.

Barajın su tutmasının ardından da aynı geçiş güzergahını kullanan çok sayıda dağ keçisi boğularak hayatını kaybetmeye devam ediyor.

PERİ SUYU KORUMA PLATFORMU, DURUMA TEPKİLİ

 Konuya ilişkin bir açıklama yapan Peri Suyu Koruma Platformu, Amerikalı bir iş insanına Dersim’de dağ keçisi vurması için verilen izne atıfta bulanarak “Dağ keçilerinin avlanılması için, Amerikan vatandaşlarına özel bir izin gerekmeden, onlar adına izin verilen içimizdeki Amerikan avcıları bu işi layıkıyla yapmaktadırlar” denildi.

Platform, yaşanan sorunun çözümü konusunda yetkililere çağrıda bulunarak, “Yaşanan bu sürecin sonucunda yaban yaşamın hayatlarına mal olan bu sorunun çözülmesi için yetkili mercilerin bir an önce harekete geçmesini kamuoyu önünde talep ediyoruz” ifadelerine yer verdi.