İstanbul Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne iletilmek üzere Tunceli Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne başvuruda bulunanlar adına itiraz dilekçesini okuyan Eğitimci Ali Mustafa Çelik, Kanal İstanbul Projesi ile ilgili olarak hazırlanan, inceleme ve değerlendirme komisyonunca yeterli bulunarak nihai şekli verilen Çevresel Etki Değerlendirme Raporuna karşı itirazda bulunduklarını ve Kanal İstanbul Projesi için ÇED olumsuz kararı verilmesini talep ettiklerini söyledi.

Kanal İstanbul ile ilgili itiraz gerekçelerini sıralayan ve çevrenin korunmasının hem devletin hem de vatandaşların görevi olduğuna vurgu yapan Çelik, “Anayasanın 56. Maddesine göre herkes sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek devletin ve vatandaşların ödevidir. Buna göre Anayasada vatandaşların da çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek konusunda ödevi olduğu açıkça belirtilmiştir” dedi.

Kanal İstanbul Projesi’nin doğal çevreyi değiştirerek olumsuz etkileyeceğini kaydeden Çelik, “Bir başka deyişle çevre ve halk sağlığını bozacak bir proje olduğundan sağlıklı çevre yaşama hakkının ihlal edilmesini kabul etmiyoruz. Bizler Anayasal yetkilerimizi kullanarak Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği’nin 11. Maddesi’nin 4. Fıkrası çerçevesinde ÇED raporuna itiraz ederek proje için ÇED olumsuz kararı verilmesini talep ediyoruz” diye konuştu.

Çelik, bundan önce Kaz Dağları, Hasankeyf, Munzur’un korunması konusunda gösterdikleri hassasiyeti bundan sonra da göstermeye devam edeceklerini de sözlerine ekledi.