1.Haydar Çetinkaya hocanın teklifi, önerisi gayet makul ve öngörülü bir yaklaşım.

2. Bu öneriyi tabi ki öncelikli olarak Dersimli iş çevrelerinin ve bireylerinin değerlendirmesi gerekir.

3. Dersim bölgesi bugün de gelecekte de ciddi turizm potansiyeli olan bir bölgedir. Sadece Munzur gözeleri ve Munzur vadisi bile bu potansiyelin ana gücüdür. Bunun dışında;

Rafting, trekking, dağcılık, kampçılık gibi doğa turizmi dışında Alevi inanç merkezleri turizmi ise ayrıca yapılabilecek bir alandır.

4. Turizm denilince sadece otel konaklama yeme içme hizmetleri olarak düşünülmemelidir.

Gidilebilecek her nokta neresiyse öncelikle ulaşım alt yapısının iyileştirilmesi gerekmektedir. Bu da resmi kurumların sorumluluğunda olan bir şeydir.

5. Gezilecek ya da gidilecek mekanlarla ilgili her türlü uyarı, tabela, mesafe ve yön bilgisi ile işaretlemenin yapılması gerekmektedir.

6.Dersim çarşı merkezinde belirlenecek bir sokağın esnafları ile de konsensüs sağlanarak yöresel her türlü ürünün satıldığı bir düzenleme ile turizme hizmet edecek şekilde düzenleme yapılmalıdır.

7. Gelelim en önemli boyuta. Turizm sektöründe hizmet verecek kişi-kurumlarda çalışan İNSAN unsuru. Ki bu turizm sektöründe en önemli boyut. Bu alanda hizmet verecek kişi ve kurumların mutlaka eğitilmeleri gerekir. Bu eğitimler de alanlarına göre çeşitli konu ve başlıklar altında yapılabilir. Basit bir örnek: Nisan ayında Dersime yaptığımız gezide bir mekanda verdiğimiz çay molasında çayı bardağı 3 TL den verdiler. Tavır da şu: İster iç ister içme fiyat bu.

Bu tarz davranışlar Dersim insanına dair oluşan önyargıyı kırmak yerine önyargıyı pekiştirir. Bu tür basit çıkarlara tenezzül edilmemesi gerekir.

8. Gelelim Dersim insanının mantığına. Her yapılan şeyi eleştirme ve her güzel öneriye muhalif olma gibi tedavi edilmesi gereken bir hastalığı da var.

 Dersim coğrafyasına yapılmış en mantıklı yatırımlardan biri olan ve onlarca kişinin evine ekmek götürmesine aracılık eden ve hepimizin hem içerken hem satın alırken gururlandığımız bir MUNZUR SU var. Ve bunun yatırımını bile eleştirmek buna bir örnektir.  Çok basit bir mantıkla Munzur Su olmasaydı yerine Damla ya da Bursa’nın Erikli Suyunu içecektik.

9. Her şeyden önce tüm bunların olabilmesi için savaş, şiddet ve terör atmosferinden tümden arınması gerekmektedir.

İnsanlar güvenli bölgelere yatırım yapmak isterler. Ama yine de bu korku atmosferinin kırılması gerekmektedir. 2014 yılından bu yana Dersim’e senede 2-3 defa tur düzenliyor ve bu korku atmosferinin kırılmasına öncülük ediyoruz.

10. Bu anlamda her türlü kişi kurum ve sivil toplum oluşumlarıyla iş birliğine de varız.

Sevgi ve dostlukla...

Hüseyin Elçi