Emek ve Demokrasi Güçleri Platformu, 15 Kasım 1937’de idam edilen Seyit Rıza ve arkadaşlarını anmak için Seyit Rıza Meydanı’nda bir araya geldi. Anmaya, “Hatırlıyor, anıyor ve unutmuyoruz” ile Seyit Rıza ve arkadaşlarının isimlerinin yazıldığı pankartlar açıldı. Anmaya, HDP milletvekilleri Fatma Kurtulan, Kemal Bülbül, Zeynel Özen, Tülay Hatimoğulları, Alican Önlü, Turgut Öker, Dersim Baro Başkanı Kenan Çetin, Dersim Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu ile Sivil Toplum Kuruluşları (STK) temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Saygı duruşuyla başlayan anmada konuşan HDP Dersim İl Eşbaşkanı Nurşat Yeşil, 1937 ve 1938 yıllarına arasında yaşananları insanlık suçu olduğunu belirterek şunları söyledi:

Saygı duruşuyla başlayan anmada konuşan HDP İl Eşbaşkanı Nurşat Yeşil, “1937 ve 1938 yıllarına yaşanan insanlık suçlarını işleyenleri lanetlerken, toplumsal barışımızın tesisi gereği de etkili bir yüzleşmeyi değerli buluyoruz. Öncelikle ‘ama’sız, ’fakat’sız bir özrün dilenmesini bekliyoruz. Dünya tarihinin bu en vahşi katliamını yaşayan halkımızın kanayan yarasını sarması için etkili bir yüzleşmeye ihtiyaç duymaktayız. ” dedi.

‘MEZAR YERLERİ AÇIKLANSIN’

Özür dilenmesi ve özrün uluslararası hukuk normlarına göre yapılması gerektiğini dile getiren Yeşil, gizli tutulan tüm mahkeme tutanak ve kararlarının kayıtsız şartsız açılmasını talep etti. İdamlardan sonra Türkiye’nin çeşitli hapishanelerine gönderilen insanların akıbetinin açıklanması gerektiğini belirten Yeşil, “Dersimlilerin yargılandığı Elazığ Örfi İdare Mahkemesi’nin hukuki dayanağının kaldırılması ve hükümsüz idam edilen Seyid Rıza ve yol arkadaşlarının mezar yerlerinin açıklanmasını istiyoruz.Dersim Soykırımında öldürülen on binlerce kefensiz, mezarsız ana-atalarımızın acı hatırası önünde saygıyla eğilirken, Seyid Rıza, şahsında Dersim Soykırımında yitirdiğimiz canlarımızı saygıyla anıyoruz. Ant olsun ki hatırlayacak, anacak ve unutmayacağız” şeklinde konuştu.

‘UNUTMAYACAĞIZ’

Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, 83 yıl önce dedelerinin ve büyüklerinin katledildiğini söyledi. Hala mezarlarının yerlerinin nerede olduğunun bilinmediğini ifade eden Maçoğlu, “Neredeyse mezarları yerlerini söyleyin. Biz hepimiz, Dersimler biliyor. 38’de kimleri öldürdüler biz biliyoruz. Unutmayacağız, köklerimiz üzerinden biliyoruz” şeklinde konuştu.

‘KATLİAM DEVAM EDİYOR’

Açıklamanın ardından 1938’de katliamın gerçekleştiği Pax Köprüsünde Harçik Çayı’na karanfiller bırakıldı.

19.38’DE ÇIRALAR “38 İÇİN “ YAKILDI

Dersim’de gündüz Seyit Rıza, oğlu ve arkadaşları için düzenlenen anma töreninin ardından akşam da saatler, 19:38’i gösterdiğinde çıralar yakıldı, niyazlar pay edildi ve  Seyit Rıza Heykeli’ne karanfiller bırakıldı.