CHP tarafından Seyit Rıza Meydanı’nda gerçekleştirilen anmanın ardından Dersim Araştırmalar Merkezi, Dersim Dernekleri Federasyonu, Demokratik Alevi Derneği ve Pir Sultan Abdal Derneği tarafından da anma gerçekleştirildi.

dersim-anmasi-(3).jpg

CHP İl Başkanlığı tarafından Seyit Rıza Meydanı’nda gerçekleştirilen anmada konuşan İl Başkanı Ali Rıza Güder, “Geçmişin acılarından kin ve intikam duygusu yaratmanın peşinde olmadığımızı; yaşanmış acıların bizi bölmesini değil birleştirmesini söylemek için buradayız” dedi.

“Biz Dersimliler, 1938’i yargılayıp 1923’ü mahkum etmenin; 1938 Dersim felaketini yargılayıp 1923’ün şanlı cumhuriyetini mahkum etmenin peşinde olmayacağız” diyen İl Başkanı Ali Rıza Güder, “Bu ülkede birlik içinde, acısı bir, sevinci bir, davası bir Büyük Toplumu yaratmanın yeniden Ulus olmanın düşünü kuruyoruz. Payımıza düşen çoğu zaman zulmü olsa da Cumhuriyetin şanıyla gururluyuz ve onun bir parçasıyız” şeklinde konuştu.

Seyit Rıza ve arkadaşlarının idam edilmelerinin yıldönümü nedeniyle dernekler de anma gerçekleştirdi.

Seyit Rıza Meydanı’nda gerçekleştirilen ve HDP Milletvekili Alican Önlü, Sanatçı Ferhat Tunç, siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcilerinin katıldığı anmada, Dersim askeri harekatını anlatan fotoğraflar taşındı.

Anmaya katılanlar adına konuşan Sanatçı Ferhat Tunç, askeri harekat esnasında yaşanan trajedilere değinerek, “Dersim’de aralarında Seyit Rıza’nın da bulunduğu 7 büyüğümüzün idam edildiğini biliyoruz. Ancak geride ömür boyu hapis cezalarına çarptırıldıktan sonra cezaevlerinden cesetleri çıkan diğer Dersim büyüklerine ilişkin kesin bir bilgiye henüz ulaşılamıyor. Onlarca Dersimlinin insanlık dışı koşullarda aç ve susuz bırakıldıktan sonra hayatlarını kaybettikleri ve cesetlerinin ailelerine teslim edilmek yerine kimsesizler mezarlığına gömüldükleri biliniyor. Sadece Seyit Rıza ve 6 yol arkadaşını değil farklı cezaevlerinde ölüme mahkum edilenleri de saygıyla ve minnetle anıyoruz” dedi.

Konuşmanın ardından katılımcılar oturma eylemi gerçekleştirdi. Anma, Seyit Rıza ve arkadaşları için hazırlanan lokmaların dağıtılmasıyla sona erdi.

80 yıl önce Elazığ Buğday Meydanı’nda Dersim’in önde gelen seyitleri için bir mahkeme kurulmuş, mahkemede yapılan yargılama sonunda Seyit Rıza, Pir Uşeni Seydi, Hesene Yivrayime Qıji, Aliye Mirzali, Hesene Cıvlayir Ağa, Fındık Ağa, Uşene Seyd Rıza idam edilmişlerdi.