Şırnak’ın Uludere İlçesi’ne bağlı Roboski Köyü’nde 28 Aralık 2011 savaş uçaklarının bombardımanı sonucu ölen 34 Roboskili için Dersim Emek ve Demokrasi Güçleri, Sanat Sokağı’nda basın açıklaması gerçekleştirdi. “Roboski’yi Unutmadık, Unutturmayacağız” pankartının açıldığı açıklamaya siyasi parti temsilcileri, sivil Toplum örgütleri ve çok sayıda yurttaş katıldı.

Açıklamayı okuyan Halkların Demokratik Partisi Dersim İl Eş Başkanı Nurşat Yeşil, “9 yıl önce, devletin savaş uçakları, çoğu çocuk ve genç 34 insanı bombalayarak katletti. Roboski Katliamı'nın üzerinden dokuz yıl geçti, ancak sorumlular yargı önüne çıkarılmadı. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nca başlatılan soruşturmada, şüphelilerin isimleri dahi tespit edilmeden görevsizlik kararı verildi. Katliamın asker, sivil, bürokrat ve siyasetçi sorumluları korundu. Dava dosyası döndü dolaştı, katliamın emrini veren karargaha teslim edildi. Genelkurmay Askeri Savcılığı da, kurum içi yazışma yoluyla katliamın gerçekleştiği emir komuta zincirini tek tek tespit etmesine rağmen, faillerin hiç birinin ifadesini dahi almadı ve takipsizlik kararı verdi. Buna itiraz başvurusu ise katliama imza atan Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nca reddedildi” dedi.

Vicdanlı bireylerin ve demokratik kurumların talebinin sorumluların yargı önüne çıkarılması olduğunu belirten Nurşat Yeşil, “Dönemin Başbakanı Erdoğan, Genelkurmay Başkanı’na bu harekat için teşekkür etti. Meclis’te kurulan komisyonun AKP’li çoğunluğu da, katliamın üstünün örtülmesi için raporlar yazdı. O günden bugüne, başta Roboskili aileler olmak üzere toplumdaki tüm vicdanlı bireylerin ve demokratik kurumların talebi, sorumluların yargı önüne çıkarılması oldu. Çeşitli sivil toplum ve insan hakları kuruluşları, demokratik kitle örgütleri, siyasi partiler, hukukçular ve Barolar hukuki sürecin takipçisi oldular, Olmaya devam ediyorlar. Şu çok açık ki, Roboski Katliamı, Kürt halkına yönelik özel savaş politikalarının bir sonucudur, son derece planlı ve bilinçli yapılmıştır” diye konuştu.

Roboski’de yaşanan katliamın unutturulmasına müsaade etmeyeceklerini dile getiren Yeşil, “Roboski’de öldürülen sivil yurttaşların hesabını vermeyen siyasi iktidar, bugün Van da Hakkari’de Devlet eliyle işlenen suçlara da kayıtsız kalıyor. Bizler biliyoruz ki, insanlık dışı uygulamaları yok saymak, unutturmak ya da üstünü kapatmak mümkün değildir. Sadece geçmişle değil, bugün yaşananlarla da yüzleşmek, hakikatleri ortaya çıkarmak vazgeçmeyeceğimiz bir amaçtır. Roboski katliamının üzerinden ne kadar zaman geçerse geçsin, bu katliamın failleri yargı önüne çıkarılarak cezalandırılmadan kalıcı, adil ve onarıcı bir toplumsal huzur sağlanamayacaktır. Bizler Demokrasi ve insan haklarından yana olan güçler olarak Roboski’de yaşanan katliamın unutturulmasına müsaade etmeyeceğiz. Türkiye halkları, demokrasi ve barış güçleri bu hesabı sormak için kararlı bir şekilde mücadeleyi sürdüreceğiz. Sorumlularından uluslararası alan dahil tüm hukuk ve siyasi zeminlerde hesap sorulmasını sağlamak için mücadele edeceğiz” şeklinde konuştu.