Dersim Emek ve Demokrasi Güçleri, Gazi, Beyazıt ve Halepçe katliamı nedeniyle merkez Sanat Sokağı’nda basın açıklaması gerçekleştirdi.

Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcilerinin katıldığı ve “Beyazıt, Halepçe, Gazi Katliamlarını Unutma Unutturma!” pankartının açıldığı açıklamayı platform adına Ergin Tekin okudu. 

12 Mart 1995 yılında İstanbul Gazi Mahallesi’nde gerçekleşen katliamın Türkiye siyasi tarihinde kara bir gün olarak yerini aldığını söyleyen Tekin, “Üzerinden bunca yıl geçmiş olmasına karşın Gazi katliamının sorumluları açığa çıkartılarak hak ettikleri cezaya çarptırılmamıştır” dedi.

16 Mart 1978’de 7 öğrencinin hayatını kaybettiği Beyazıt Katliamının aradan geçen 43 yıla rağmen karanlıkta olduğunu ifade eden Tekin, “Olayı ortaya çıkaracak devlet kurumlarından ciddi bir bilgi verilmedi, deliller gönderilmedi! O sıralarda Susurluk Olayı ortaya çıktı. Katliam sırasında bombacıyı yakalamak isteyen polisleri engelleyen Reşat Altay’ın Abdullah Çatlı ile fotoğrafları ortaya çıktı. Avukatların ve demokrasi kurumlarının Susurluk ve Ergenekon davaları ile 16 Mart Beyazıt Katliamı davalarının birleştirilmesi talepleri reddedilmiş olsa da, dava zaman aşımından düşse de 40 sene sonra bile olayın üzerine giden avukatlar tarafından katledilen kişilerin davaları canlandırıldı! Bir şekilde bu devran değiştiğinde bu katliamların failleri açığa çıkacaktır. Yaşıyorlarsa yargılanacaklar. Yaşamıyorlarsa bile faili oldukları ilan edilip lanetlenecektir. Biz devrimciler yaşadıkça bu davalar unutulmayacak” diye konuştu.

Yeni Halepçe’lerin yaşanmaması için halkların mücadelesini büyütme çağrısı yapan Tekin, “Halepçe katliamı, Kürt halkına karşı uygulanmış bir insanlık suçu, insanlık tarihinin en karanlık sayfalarından biridir. 33 yıl önce Saddam diktatörlüğü, Irak’taki Kürt coğrafyasında ulusal özgürlük mücadelesini boğmak için 5 bini aşkın insanı kimyasal silahlarla katletmişti. Bugün Saddam diktatörlüğü olmasa da Kürtlere karşı katliamcı zihniyet farklı biçimlerde varlığını sürdürmektedir” şeklinde konuştu.

Katliamı lanetleyen Tekin, “Bugün de aynı katliamcı zihniyet Ortadoğu’da halkların eşit ve özgür yaşamına karşı katliamlarını sürdürmeye devam ediyorlar.  Ortadoğu ve dünyadaki mazlum halklar üzerindeki katliamlar durdurulmalı, işgal edilen bütün bölgelerden emperyalistler geri çekilmelidir” ifadelerini kullandı.