İHD Şubesi’nde gerçekleştirilen açıklamayı inisiyatif sözcüsü Cem Vazo okudu.

“Halkların aydınları ve sanatçıları da tarihin her döneminde her zaman halkının ve haklının yanında saf tutmuş, bunun bedelini de insani olmayan yön ve yöntemlerle ödemiştir” diyen Vazo, “Boynuna urgan geçirilenlerin, derileri yüzülenlerin, çarmıha gerilenlerin, zindanlara atılanların, işkence tezgahlarında can verenlerin ve sürgüne gönderilerek tarihe adını yazdıranlar hala hafızlarımızdadır. Unutmadık, unutmayacağız da” dedi.

Dersimli sanatçılara yönelik tutuklama ve soruşturmalara tanık olduklarını söyleyen Vazo, “Birçok aydın ve sanatçılarımızın evlerine yapılan tebligatlarla ifadelerine başvurulmaktadır. Kamuoyun yansıdığı gibi de sanatçılarımızdan Ferhat Tunç, Şenol Akdağ, Mikail Aslan'a uygulanan antidemokratik uygulamalar Yılmaz Çelik'in bugün tutuklanmasıyla devam etmektedir.

Biz Dersimli Aydın ve Sanatçılar; genelde ülkede, özelde Dersim'de kim ya da kimlere karşı yapılırsa yapılsın, sistemli hale gelen bu baskı ve sindirme politikalarını şiddetle protesto ediyoruz. Halkların türkülerini yapanlar yasaları yapanlardan daha güçlüdür. Halk sanatçısının ve aydınının halkının haklarını savunması meşrudur.

Haklarında açılan davalara ve tutukluluk hallerine derhal son verilmelidir” diye konuştu.

Açıklamanın ardından katılımcılar, Yılmaz Çelik’in “Biya Düri” türküsünü seslendirdi.

dersim-sanat-inisiyatifi-(1).jpg

​​​​​​​