Basın açıklamasını okuyan Munzur Çevre Derneği Başkanı Hatun Esen, ”Dersim’de yapılan ve yapılacak olan barajlar coğrafyamızla birlikte tarihimizi de sular altında bırakacaktır. Belleğimiz, inancımız, ziyaretlerimiz yani kutsal olan neyimiz varsa suya ve giderek bataklığa gömülecektir” dedi.

Esen, Dersim halkına çağrıda bulundu. Esen, “Barajı yapan firmaya ve çalışanlarına toprağınızı, ekmeğinizi vermeyin ve bir olun, birlikte hareket edersek bu baraj belasını durdurabiliriz” dedi.

“BARAJLARLA BİZİ SÜRMEK İSTİYORLAR”

Esen’in ardından konuşan Dersim milletvekili Alican Önlü de anadili Kırmançkice yaptığı konuşmada “Barajlarla bizi buradan sürmek istiyorlar, buradan gidersek, belki başka yerde yeni topraklarımız olabilir, ama ziyaretlerimiz ocaklarımız olmayacaktır. Dersim inancı başka inançlar gibi gidilen yerde yaşanmıyor. Her yerde cami, havra ve kilise bulmak mümkündür, ama Düzgün babayı, Munzur babayı, Anafatmayı her yerde bulamayız. Buranın insanı, inancını ancak burada yaşayabilir. Gittiği yerde yaşayamaz. Sistemin amacının başında Aleviliği yok etmek var” dedi.

Basın açıklamasına katılan kitle, ‘Munzur özgür akacak, Munzur’a ve inancına sahip çık’ sloganları attıktan sonra dağıldı.

Ahmet BAKIR/DERSİM