Dersim Emek ve Demokrasi Platformu, cezaevlerinde yaşanan ölümlere dikkat çekmek için Sanat Sokağı’nda basın açıklaması yaptı. Platform adına basın açıklamasını EMEP Dersim İl Başkanı Ergin Tekin okudu. Açıklamada, ‘Hasta mahpuslar serbest bırakılsın, ölümler son bulsun’ pankartı açıldı.

“ADLİ TIP KURUMU, TOPLUM NEZDİNDE GÜVENİLİRLİĞİNİ YİTİRMİŞTİR”

Ağır hasta mahpusların infazlarının ertelenmemesiyle hasta mahpusların ağır bir yaşam savaşı verdiğini vurgulayan Tekin, “Cezaevlerinde devrimci tutsaklara karşı ayrımcı politikaların en bariz örneklerinden biri de Aysel Tuğluk’un yaşadığı ağır hastalığa rağmen iktidar tarafından halen cezaevinde tutulmakta ısrar edilmesidir. Aysel Tuğluk ile aynı hastalığa yakalanmış bir hükümlü, hastalığından dolayı tahliye edilirken, Aysel Tuğluk halen ve bilinçli bir şekilde cezaevinde tutulup ölüme sürüklenmek istenmektedir. İHD’nin Merkezi Hapishane Komisyonu’nun tespit edebildiği kadarıyla Nisan 2022 itibari ile Türkiye hapishanelerinde 651’i ağır olmak üzere 1517 hasta mahpus bulunmaktadır. Ağır hasta mahpusların iyileşinceye kadar infazlarının ertelenerek serbest bırakılmaları gerekmektedir. Adli Tıp Kurumu tarafından verilen “Cezaevinde kalabilir” raporları ile bu kurum toplum nezdinde güvenilirliğini yitirmiştir. Mahpuslar için tam teşekküllü ve üniversite hastaneleri tarafından verilen raporlara rağmen Adli Tıp Kurumu bu raporların aksi yönünde rapor düzenleyerek yaşam hakkı ihlaline neden olmaktadır” dedi.

“AĞIR HASTA MAHPUSLAR İYİLEŞMELERİ İÇİN SERBEST BIRAKILMALIDIR”

Hayatını yalnız idame ettirme kriterine aykırı olarak Adli Tıp Kurumu’nun raporlar verdiğini belirten Tekin, şöyle devam etti:

“Mehmet Emin Özkan’ı ve Aysel Tuğluk’u bu duruma örnek olarak gösterebiliriz. Kanundaki bu hüküm kaldırılmalı, ağır hasta mahpusların tümü iyileşmeleri için serbest bırakılmalıdır. Halen hapishanelerde bulunan ağır hasta mahpusların tümü tam teşekküllü herhangi bir hastane raporuna istinaden derhâl salıverilmeli, tedavileri ailelerinin yanında sürdürülmeli ve sağlık sigortası devlet tarafından karşılanmalıdır. Adli Tıp Kurumu sağlık sebebiyle infazın ertelenmesi raporlarında son ve tek merci olmaktan çıkarılmalı ve tam teşekküllü hastaneler ve üniversite hastanelerinin raporları da kabul edilmelidir.”