Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın avukatlarının yapmış olduğu başvuruyu karara bağladığını ifade eden Çetin, “Mahkeme kararında özetle; Sayın Demirtaş’ın tutukluluk durumu için ulusal merciiler tarafından yeterli gerekçe sunulmadan devam edilmesi nedeniyle AİHS’nin 5. Maddesinin 3. fıkrasının, Ayrıca tutuklu yargılanmasından dolayı Yasama faaliyetlerine katılamadığı, bu nedenle Sözleşmeye ek 1 Nolu Protokolün 3. Maddesiyle korunan seçme ve seçilme hakkı ile siyaset yapma hakkının ihlaline karar vermiştir.

Bunlarla bağlantılı olarak mahkeme sözleşmenin 18. Maddesi bağlamında da bir değerlendirme yapmış ve bu maddenin ihlal edildiğine karar vermiştir. Özet olarak;” ulusal yargı organlarının muhalefet lideri olan başvurucuya, diğer HDP’li vekillere ve seçilmiş belediye başkanlarına sert davranıldığı bu nedenle tehdit altında olan yalnızca başvurucunun bireysel hak ve özgürlükleri değil tüm demokratik sistemin kendisidir” şeklinde bir tespit yapmıştır. Mahkeme devamla; “başvurucu hakkındaki hak kısıtlamalarının birincil amacının çoğulculuğu boğmak ve siyasi tartışma özgürlüğünü sınırlandırmak olduğunu belirterek sözleşmenin 18. Maddesinin ihlal edildiğini” belirtmiştir.

Mahkemenin vurguladığı hususlar ve verilen Selahattin Demirtaş şahsında tutuklu diğer seçilmişler açısından da uygulanmalı ve derhal serbest bırakılmalıdırlar” dedi.