İHD Şube binasında gerçekleştirilen açıklamaya, sivil toplum ve siyasi parti temsilcileri de katıldı.

Ortak açıklamayı okuyan Demokratik Alevi Dernekleri yöneticisi Dursun Demirtaş, 24 Nisan 1915 yılında Anadolu'da Ermenilere yönelik başlatılan harekatın insanlık tarihinin gördüğü en büyük felaketlerden biri olduğunu söyledi.

Komşumuz, kirvemiz, dostumuz ve ekmeğimizi, suyumuzu ve aşımızı paylaştığımız Ermeni halkının yaşadıklarını kayıtsız kaldığımız da bir gerçeklik diyen Demirtaş,"Bir cumhuriyet müfettişinin 1925’li yıllarda devlete yazmış olduğu raporda geçen şu söz oldukça manidardır. “Zo diyenleri bitirdik ve hallettik. şimdi sıra lo diyenlerde.” Arkasından gelen de 1921 Koçgiri ile başlayıp 1925 Şeyh Said, 1930 Ağrı ve en son da 1937-1938'le aynı akıbetini yaşamıştır" dedi.

Demirtaş, sözlerini şöyle bitirdi: "Bilinmelidir ki bu coğrafyada yaşayan Türk, Kürt, Ermeni, Süryani, Kerdani, Laz, Arap ve bütün halklar kardeş ve eşittir. Her toplum kendi inancı, kimliği, kültürü, tarihi ile eşit ve özgür bir şekilde ortak vatanda kardeşçe yaşayabilir ve yaşamalıdır da. Kadim Anadolu halkları hep birlikte, bu ülkede her rengin çiçek açtığı, her kokunun teneffüs ettiği bir cennet olarak görmeli; böyle yaşayacağımızı da öğrenmeliyiz."

Açıklamada konuşan diğer katılımcılar da 1915 yılında yaşanan acıyı unutmadıklarını söyledi.

dedg-24-nisan-aciklama-(4).jpg