DEDEF tarafından yapılan açıklamada, Dersim katliamıyla üzerinden 82 yıl geçmesine rağmen hala yüzleşilmediği belirtilerek, “Buna karşın Dersim halkı yıllardır hakikat mücadelesinden vaz geçmemiş, devletin hakikatlerle yüzleşmesi için davasını kararlılıkla sürdürmeye devam etmiştir ve edecektir” denildi.

Seyit Rıza, Dersim’in tartışılmaz değeridir ifadelerinin yer aldığı açıklamada, “Uşené Seydi, Fındık Ağa Dersim’in kimliği ve haklarıyla var olma hakkının bedel ödemiş temsilcileri ve saygın insanlarıdır. Hayatının bir döneminde sola bulaştırıldıktan sonra faşizmin kurucu babalarından biri olarak ortaya çıkan Mussolini örneğinin Türkiye versiyonu Doğu Perinçekgiller bu gerçeği değiştirmez. Onların, Dersim düşmanlığını körükleyerek demokrasiye ve Türkiye halklarına karşı bu provakatif girişimleri boşa çıkarılacaktır. Ortaya çıkan yeni belgelerin tartışılmasını engellemeye yönelik gündem saptırma ataklarına karşı Dersimlilerin hakları ve değerleri adına mücadeleleri büyüyerek sürecektir.

Almanya’dan zehirli gaz alımları ve Çağlayangil’in itirafıyla Biz Dersimlilere karşı zehirli gaz kullanımı arasındaki paralelliğin tartışılmasını engelleme telaşına düşenler gündem saptırma çabaları sonuçsuz kalacaktır.

Seyit Rızamızı astırmak ve onbinlercemizi zehirleyerek, süngülüyerek, kafa keserek, uçurumlara atarak katledenler, şimdi de Seyit Rıza’nın artık Dersimin sembolü haline gelen heykelini imhaya yönelerek soykırımcı zihniyetlerinin canlılığını ortaya koyuyorlar. Ama şunu bir kez daha bilmeliler ki, Seyit Rızanın heykeline bu saldırı, Dersimlilerin haklı taleplerini ortadan kaldırmayı başaramayacaktır.

İnsanlığa karşı işlenen bu suç karşısında, asıl suçluların bu pervasızlığa ve saldırganlığına karşı tüm demokratik kamuoyunu çağrımıza ortak olmaya ve tavır almaya çağırıyoruz.

Dersim halkı Seyit Rıza’nın heykeli ve anısının sorgulanmasını değil, Dersim37/38 için hakikatleri araştırma komisyonun kurulmasını ve gerçeklerin açığa çıkmasını bekliyor” ifadelerine yer verildi.

DEDEF açıklamasında şu talepler dile getirildi:

*Dersim ismi iade edilsin.

*Arşivler açılsın hesap verilsin.

*Dersim halkından özür dilensin.

*Sürgünler, kayıplar ve evlatlık alınan çocukların listesi açıklansın.

*Seyit Rıza ve arkadaşlarının mezar yerleri açıklansın.

*Dillerimize ve Kızılbaş Alevi inancımıza özgürlük tanınsın.

*Munzur’daki Baraj, HES, madencilik ve her türlü doğayı talan projeleri iptal edilsin!