Dersim Kültür ve Doğa Derneği yöneticisi Doğan Can Sariataş tarafından okunan basın metninde şu ifadelere yer verildi;

Dersim Dernekleri Federasyonu (DEDEF) Genel Başkanı Ali Haydar Ben 25 Aralık 2018 tarihinde İstanbul’da gözaltına alınmış. Gözaltına alınan Ali Haydar Ben, ifadesi alınmak üzere Dersim’e götürülmüştü. Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından tamamlanan soruşturmanın ardından Ali Haydar Ben hakkında, “yardım ve yataklık” iddiasıyla dava açıldı. Davanın 7’nci celsesin de Tunceli 1. Ağır Ceza Mahkeme heyeti DEDEF Genel Başkanımız Ali Haydar Ben’e 4 yıl 2 ay hapis cezası verdi.

Dersimliler ve DEDEF olarak bu ve benzeri uygulamalar ile ilk kez karşılaşmıyoruz. Son yıllarda sistematik olarak Dersim kurumlarına, sanatçılarına ve bireylerine baskı, yasaklama, gözaltı ve tutuklamalar hız kazanmış bulunmaktadır.

Yıllardır üyelerimiz ve yöneticilerimiz gözaltına alınıyor ve tutuklanıyor. Demokratik eylem ve etkinliklere katılımları yasadışı faaliyetlermiş gibi sunuluyor. Kendi inanç ve geleneklerine uygun yapılmak istenen eylem ve etkinlikler bazen yasaklanıyor, bazen de sert müdahaleler ve cezalar ile sindirilmek isteniyor.

Bir yandan kendi hukukunu bile tanımayanlar tüm muhalefeti susturmak ve sindirmek için ellerinden geleni yaparken, medya eliyle de korku yaymaya çalışıyorlar.

Gazetecilerden öğrencilere, profesörlerden avukatlara, seçilmiş belediye başkanlarından milletvekillerine, sendika başkanlarından siyasi parti temsilcilerine kadar büyük bir kesim siyasi düşüncelerinden dolayı cezaevlerine doldurulmakta, yandaş medya gücü ile de kamuoyu tepkisi manipüle edilerek kontrol altına alınmaktadır.

Baskılar, gözaltılar, tutuklamalar, sansür hepsi kendi korkusunu topluma yaymaya çalışan iktidarın güçsüzlüğünün göstergesidir. DEDEF Genel Başkanımız Ali Haydar Ben nezdinde cezalandırılmak istenen;  yıllardır yaşam alanlarını, inancını kültürünü, dilini ve doğasını savunma merkezi olarak görünen DEDEF ve Dersim halkıdır.

Bu yağmanın, yolsuzluğun, sömürünün, savaşın, doğanın talan edilmesi ve çürümüşlüğün odağı olmuş düzene karşı, Dersimliler ve Dersim dostları olarak inancımızı, kültürümüzü, doğamızı, dilimizi ve Dersimi korumaya devam edeceğimizden kimsenin kuşkusu olmasın.

DEDEF Genel Başkanımız Ali Haydar Ben’e mahkeme önünde teyit edilmeyen ve çelişkili beyan veren itirafçı tanık beyanları ile verilen hapis cezasının bize gösterdiği iki şey vardır. Birincisi iktidarın direnen tüm demokratik kamuoyunu baskı altına tutmaya devam etmek istediği, İkincisi ise demokratik mücadeleden vazgeçmediğimizdir.

Dersim Dernekleri Federasyonu olarak şiddetin, baskının hapis cezalarının sona erdirildiği, hiç kimsenin demokratik talepleri, düşünceleri nedeniyle cezalandırılmadığı bir ülke talebini ısrarla yürüteceğiz. Ülkemizde yaratılmak istenen kuşatmaya, saldırılara karşı; doğa, emek ve demokrasi mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz.