Dersim Araştırmaları Merkezi (DAM) tarikatların örgütlenmesine dair kentte yaptıkları saha çalışmasına ilişkin yazılı açıklama yayımladı. Açıklamada, “Tarikatların Dersim çıkarması ciddiye alınmalı ve sıradan bir gelişme olarak görülmemelidir. Tez elden kurumlarımız halkı uyarmalı ve tarikatlara karşı bilgilendirme çalışmaları yapmalıdır” denildi. HDP Dersim milletvekili Alican Önlü de konuya ilişkin yazılı açıklama yaptı. Önlü açıklamasında “Gelin coğrafyamızı ve kültürümüzü yok etmek isteyenlere karşı birlikte mücadele edelim” dedi.

TARİKATLARA PARALEL İŞLETMELER AÇILIYOR

DAM’ın yaptığı saha çalışmasına göre Munzur Eğitim ve Kültüre Hizmet Derneği (Süleymancıların), Ehlibeyt Sevenler Eğitim Kültür ve Sosyal Yardımlaşma Derneği (Menzil tarikatı), Ensar Vakfı Tunceli Şubesi, Birlik Vakfı Tunceli şubesi, İlim Yayma Cemiyeti Tunceli Şubesi, Tügva Tunceli Temsilciliği ve Milli Beka Hareketi Derneği gibi (sosyal medya üzerinden faaliyet sürdürüyor) çok sayıda dini cemaatin farklı isim altında faaliyet sürdürdüğü belirtilen açıklamada, “Atatürk Mahallesi’nde bu tarikatlara paralel ticari işletmeler açılıyor ve bunlar günbegün çoğalıyor” denildi.

EN YOĞUN BULUNDUKLARI KURUM MUNZUR ÜNİVERSİTESİ

Tarikatların, en yoğun bulunduğu kurumun Munzur Üniversitesi olduğunun altı çizilen açıklamada “Araştırmamız sonucunda gördük ki tarikatların çalışmaları esasen üniversite bünyesinde görevli akademisyenler eliyle yürütülmektedir. Dolayısıyla tarikatlar Dersim’e kendiliğinden gelmiyor. Devlet bürokrasisi işin içinde ve bir nevi onların eliyle örgütleniyorlar. Yani bir fiil devlet mekanizması yol vermekte ve bu asimilasyon çalışması aleni olarak desteklenmektedir. Munzur Üniversitesi’nde birkaç Alevi ve Dersimli öğretim üyesinin bulundurulması bu gerçeği değiştirmiyor, aksine perdeliyor” ifadeleri kullanıldı.

BİRİNCİL HEDEF GENÇLİK VE KAMU ÇALIŞANLARI

DAM tespitlerine göre bu tarikatların birincil hedefleri gençlik ve kamuda çalışan memurlar. Açıklamada, “Yardımcı olmak maksadıyla bilgilerine ulaştıkları gençleri tarikat öğretisi ve dini eğitimler üzerinden kazanmayı hedefliyorlar. Bu maksatla yerel ayakları ticari ilişki ve yoksulluk üzerinden oluşturmak, öncelikli görevler arasında.  Bölge insanına görünürdeki dostane yaklaşımları amaçladıkları hedefe ulaşmak içindir. Dersim’de bir süredir taciz, tecavüz olaylarına adı karışan bazı güvenlik görevlileri bu tarikatlar zihniyetinden bağımsız ele alınmamalı” diye belirtildi. (Dersim/EVRENSEL)