İstanbul’un belirli noktalarından otobüs seferleri ile katılımcılar piknik alanına taşınırken, piknik, gelen mesajların okunmasıyla başladı.

Pikniğe, Garip Dede Dergahı’ndan Celal Fırat, Hubyar Sultan Kültür Derneği Başkanı Aydın Deniz, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Eski Başkanı Araştırmacı Yazar Kemal Bülbül, Süryani Dernekleri Başkanı Yuhanna Aktaş, DAM’dan Hüseyin Yılmaz, Malatya Arguvan Sığırcıkuşağı Çakmak Köyü Başkanı Doğan Çiftçi ve yönetim kurulu üyeleri, Muş Varto Görgü Koçyatağı Köyü Derneği Yönetim Kurulu üyeleri, Ovacık Kızık Köyü Başkanı ve Yönetim Kurulu üyeleri, Muş Varto Rekasun Köy Derneği Yönetim Kurulu üyeleri, Gazi Cemevi Başkanı Hıdır Karadaş ve yönetim kurulu üyeleri, Semah ekibi ve siyasi partilerin temsilcileri katıldı.

Gazi Cemevi Başkanı Hıdır Karataş yaptığı konuşmada “musahip cemevlerinin katılmaları birlik ve beraberlik içinde olduğumuzu göstermiştir. Biz Aleviler olarak asimilasyonlara ve her türlü gericiliğe karşı inadına Cumhuriyet, inadına özgürlük, inadına barış demeye devam edeceğiz” dedi.

Düzenlenen pikniğe ilişkin bilgi veren Pir Mahir Şahin, Dersim Mazgirtli olduğunu, uzun yıllardır İstanbul'da İkamet etmesine rağmen, Dersim'le bağlarının kopmadığı ve gidip, geldiğini söyledi. Kendisin Bamasor (KIZIL BABA) Pirlerinde olduğunu ve Demokratik Alevi Dernekleri (DAD) Genel Merkez görevlisi olarak çalıştığını belirtti.

Şahin, pikniği her yıl düzenlediklerini, amaçlarının İstanbul'da yaşayan Alevileri bir araya getirip, buluşturarak dayanışma ve birliği ortaya çıkarmak olduğunu kaydetti.

Dersim’de yapımı planlanan barajlar konusuna da değinen Şahin, “Dersim'de yapılan barajlar kesinlikle enerji üretmek amaçlı yapılan bir baraj değildir, tamamen Dersim Coğrafyası ile kutsal mekanlarımızı ve ziyaretlerimizi yok etmek amaçlanmaktadır. Dersim'de yapılacak barajlara karşı tüm Dersimliler'in, çevre ve inanç kurumlarının birlik içerisinde olmasını sağlamalıyız. Buna birinci derecede Pir'ler, Ana'lar, Rayberler ve Ocak mensupları öncülük etmeli. Harde Dewresu korumak boynumuzun borcudur” dedi.

İstanbul Milletvekili Erdal Ataş ile Sanatçı Ferhat Tunç da etkinliğe katıldı.

Tunç, piknikte mini bir dinleti de verdi.

DAD tarafından organize edilen piknik, davul-zurna eşliğinde çekilen halaylarla sona erdi.

KENAN KANDİL