Suç duyurusunda yerel medyaya yansıyan haberlerden ilde yaban domuzu için av kararı alındığı ve bu amaçla bir kısım avcının geldiğine değinen Avukat Barış Yıldırım, “Yaban domuzu" canlı türünün avlanması hukuka aykırı olup suç teşkil etmektedir. Zira: "Yaban domuzu" avı ülkemizin de taraf olduğu Avrupa’nın Yaban Hayatı ve Yaşama Ortamlarını Koruma Sözleşmesi’ne (Bern Sözleşmesi) ile diğer uluslararası doğa koruma sözleşmelerine muhalefet teşkil etmektedir. Şöyle ki: Avrupa’nın Yaban Hayatı ve Yaşama Ortamlarını Koruma Sözleşmesi’nin 8. maddesinde: "III no’lu ek listede belirlenen ve II no’lu ek listede belirlenmiş olup, 9 uncu Madde uyarınca istisnalar uygulanması söz konusu olan yabani fauna türlerinin yakalanması ve öldürülmesi konusunda ise, Akit Taraflar, bu türlerin popülasyonlarının yerel olarak yok olmasına veya ciddi şekilde tedirgin edilmesine neden olacak her türlü ve özellikle IV no’lu ek listede belirlenen yakalama ve öldürme yollarının ve araçlarının kullanılmasını yasaklayacaklardır" hükmü bulunmaktadır.

15492057_583261365200548_2044889970532754207_n.jpg
"Yaban domuzu"  Avrupa’nın Yaban Hayatı ve Yaşama Ortamlarını Koruma Sözleşmesi’nin EK LİSTE III Korunan Fauna Türleri kategorisinde bulunmaktadır.
Anayasanın 56. maddesinde: "Herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. 
Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek Devletin ve vatandaşların ödevidir…" hükmü bulunmaktadır.
Çevre Kanunu’nun 3. maddesinde: "...Başta idare, meslek odaları, birlikler ve sivil toplum kuruluşları olmak üzere herkes, çevrenin korunması ve kirliliğin önlenmesi ile görevli olup bu konuda alınacak tedbirlere ve belirlenen esaslara uymakla yükümlüdürler…" bulunmaktadır.
Arz ve izah edilen nedenlerle, "Yaban domuzu" avı fiilinin engellenmesi maksadıyla gerekli ceza muhakemesi koruma tedbirlerinin alınması da gerekmektedir” ifadelerine yer verdi.
Yıldırım, başvurun sonuç bölümünde konuya ilişkin soruşma açılarak gerekli ceza muhakemesi koruma tedbirlerinin alınmasını talep etti.