Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yazılı yanıtlanması istemiyle önerge veren Önlü, “Basına ve kamuoyuna yansıyan haberler göre Yalova’ya bağlı Bağlarbaşı Mahallesi Lokman Sokak’ta bulunan Alevilerin evlerine çarpı işareti konularak duvarlarına ‘Alevi’ yazıldı. 50 yıla yakındır aynı mahallede yaşayan Aleviler işaretlemelerin tesadüf olmadığını belirterek tedirgin olduklarını ifade ettiler. Yıllardır sistematik olarak Türkiye’nin hemen hemen her ilinde Alevilere yönelik saldırılar gerçekleşmekte, Alevi yurttaşlar tehdit edilmekte ve bu tehditleri gerçekleştirenler ve Alevileri hedef gösterenler ise korunarak cesaretlendirilmektedir. Maraş’ta, Çorum’da, Sivas’ta, Gazi Mahallesinde Alevilere yönelik saldırıları gerçekleştirenler yargı önünde cezalandırılmadığı için bu saldırılar her geçen gün artmaktadır. 

Basın emekçilerine konuşan, kendisi de ocakzade ve Alevi Dedesi olan Ali İhsan Gültekin endişe içinde olduklarını belirtirken, 5 Alevi aileye ait evlerin işaretlenmesinin kendilerini tedirgin ettiğini ve kuşkulandırdığını belirtti. Evi işaretlenen yurttaşlardan olan Rıza Şimşek de bu provokasyonun arkasında bir planlayıcının olduğuna vurgu yaptı” ifadelerine yer verdi.

Önlü şu sorularına yanıt istedi: 

Yalova’ya bağlı Bağlarbaşı Mahallesi Lokman Sokak’ta Alevilere ait evlere işaret konulması ve ‘Alevi’ yazılarak nefret suçu işleyen kişiler hakkında bakanlık olarak bir soruşturma başlatılmış mıdır? Başlatılmış ise soruşturma hangi kapsam ve içerikte yürütülmektedir?

Yalova’da yaşayan Alevi yurttaşlara yönelik bu çirkin provokasyona ilişkin tedirginlik duyan Alevi yurttaşların güvenliğini sağlamak adına ne tür çalışmalar yapılmaktadır?

Son 5 yıl içerisinde Alevi mahalleleri, kurumları ve kanaat önderlerine yönelik kaç saldırı ve provokasyon girişimi olmuştur? Bu saldırı ve provokasyonların illere göre dağılımı nedir?

Son 5 yıl içerisinde Alevilere dönük saldırılar, ev işaretlemeleri ve tehditlere yönelik kaç soruşturma açılmıştır? Bu soruşturmalar kapsamında gözaltına alınan ve hakkında işlem başlatılan kişi sayısı kaçtır? Hakkında işlem başlatılan kaç kişi hakkında tutuklama kararı çıkmıştır?

Yalova’da yapılmak istenen provokasyona dair daha önce herhangi bir istihbarat bilgisi alınmış mıdır? 

Son 5 yıl içerisinde Alevi mahalleleri ve kurumlarına yönelik saldırı yapılacağına dair bakanlığınıza ve bakanlığınıza bağlı birimlere kaç ihbar elinize ulaşmıştır? Bu ihbarlar neticesinde gerçekleşen saldırı sayısı nedir? İhbarlar neticesinde engellenen saldırı girişimi olmuş mudur?

İçişleri Bakanı olarak Alevi toplumunun endişesini ve tedirginliğini giderecek bir açıklama yapmayı düşünüyor musunuz?