O zorlukları yaşayanlardan biri de ilçeye bağlı Mutluca Köyü’nde yaşayan lise öğrencisi Cansel Demir. 

Demir’e henüz 10 yaşındayken Çölyak hastalığı teşhisi konmuş. Teşhisin ardından glütensiz gıda tüketmek zorunda kalan Demir, okuluna iki yıl boyunca ara vermek zorunda kalmış. Glütensiz gıdaları temin etmek konusunda sıkıntı yaşayan Demir ailesi, çareyi İstanbul’daki yakınlarından bunları tedarik yoluna gitmiş.

Glütensiz gıda temininin oldukça sıkıntılı olduğunu söyleyen Cansel Demir, “Gıdalar, İstanbul’dan kargo ya da şehirlerarası otobüsle gönderiliyor. Ancak bu süreç özellikle kış aylarında ciddi problemlere yol açıyor. Yiyecekler ilçeye ulaşsa bile zorlu kış şartlarından kapanan köy yolları nedeniyle elimize geç ulaşıyor” diyor.

-Yatılı okulda okumak ayrı bir sıkıntı

Çölyak hastalığıyla mücadele edenlerin yalnızca gıda sorunu olmadığını ve bununla birlikte toplu yaşam alanlarının da ciddi bir problemler yaşandığının altını çizen Cansel Demir, “Köyde yaşayan çocuklar, İlkokuldan sonra yatılı bölge okulunda okumak zorunda kalıyor. Ben de yatılı okulda okuduğum için bu benim için de ciddi bir sıkıntı. Çünkü kaldığımız yurtlarda Çölyak hastalarına uygun yiyecek olmadığı için sağlığımız riske giriyor. Yatılı bölge okuluna gidince de bir hafta kalmak durumundayım. Glütensiz ekmeği yanıma alsam da makarna, şehriye, bulgur gibi yiyecekleri tüketemediğim için çok zorlanıyorum. Bu da eğitim hayatıma engel oluyor. Ben ve benim gibi hastaların artık mağdur olmasını istemiyorum” ifadesini kullanıyor.

Demir, sırf Hınıs’ın köylerinde kendisi gibi 10’a yakın çölyak hastası bulunduğunu ifade ederek, bu insanların glütensiz gıdalara kolaylıkla ulaşabilmesi için çalışma yapılması gerektiğini söylüyor.

Peki, nedir Çölyak?

Çölyak olarak nitelendirilen hastalık, vücut bağışıklık sisteminin, arpa, buğday ve çavdar gibi tahıllarda bulunan glüten isimli maddeye karşı olumsuz bir yanıt vermesidir.

Haber: Kader EMRE/HINIS